Aeneas

Aeneas

Aeneas var en trojansk prins och en av de sista överlevande från det trojanska kriget. Han spelade en betydande roll i kriget och förutspåddes till och med bli dess slutliga vinnare.

Efter kriget grundade han staden som senare skulle bli Rom, som blev dess första kung. Akilles, en annan stor hjälte från det trojanska kriget, erkände till och med Aeneas som sin överman efter deras duell.

Aeneas anses vara en kulturhjälte av både romare och greker och omnämns ofta som “den andra grundaren av Rom.” Här är en närmare titt på denna legendariska figurs liv och prestationer.

Aeneas roll i det trojanska kriget

Aeneas föddes av Afrodite, kärlekens gudinna, och Anchises, en mänsklig prins. Även om hans far hävdade härkomst från Dardanus, en av Zeus söner, föddes Anchises faktiskt i en ödmjuk familj.

Afrodite skyddade sin son från Hera, Zeus svartsjuka hustru, men hon kunde inte rädda honom från Paris, prinsen av Trojas vrede. När Paris bedömde Afrodite som den vackraste gudinnan och tilldelade henne priset för Helens hand i äktenskapet, lovade Afrodite honom att om han någonsin behövde hennes hjälp, skulle hon komma till hans hjälp.

Senare, när Menelaos ledde en armé mot Troja för att hämta sin fru Helen, Aphrodite använde sina krafter för att rädda Paris från en säker död i händerna på Menelaos. I tacksamhet tilldelade Paris Afrodite priset för den vackraste dödliga kvinnan i Troja: Helen själv.

Afrodite hjälpte sedan Paris att föra bort Helen från Grekland och föra henne tillbaka till Troja. Denna aktion utlöste det tioåriga trojanska kriget där Aeneas kämpade tillsammans med sina trojaner mot den grekiska armén.

Även om Aeneas bara var en prins och inte kungen av Troja, höjde han sig under kriget som en av dess största hjältar. Han besegrade till och med Achilles i singelstrid. Senare riskerade han att bli tillfångatagen av de grekiska styrkorna, men som profeterat kunde han dock fly från Troja innan det föll i grekerna tack vare Afrodites ingripande.

Aeneas grundar Rom

Efter att ha uthärdat många utmaningar på sin resa från Troja, kom Aeneas äntligen till Latium där han gifte sig med Lavinia, dotter till kung Latinus, och grundade Lavinium, som senare blev Rom. Många år senare skulle hans ättlingar Romulus och Remus fortsätter hans arv.

På grund av sin roll i grundandet av Romanses Aeneas vara en förfader inte bara till Romulus, utan också till alla romare som kom efter honom, vilket gör honom till en av Roms viktigaste kulturhjältar.

Slutsats

Aeneas var en trojansk prins som spelade en betydande roll i det trojanska kriget och fortsatte med att grunda Rom efter dess fall. Han ansågs vara en stor hjälte av både greker och romare och omnämns ofta som “den andra grundaren av Rom”. Tack vare hans hjältedåd och prestationer förblir Aeneas en viktig figur i både grekisk och romersk mytologi än idag.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Aeneas, romersk historia, och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod. Du är inte skyldig att betala något, och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över, om du inte vill fortsätta lyssna på andra böcker.