Akilles

Akilles

Akilles, eller Achilles, var en grekisk hjälte som ansågs oövervinnelig. Han var son till Peleus, kung av Myrmidonerna, och Thetis, en havsnymf (eller havsgudinna). Akilles mest anmärkningsvärda bedrift var hans roll i det trojanska kriget, där han dödade Hektor, prinsen av Troja.

Trots att han spelade en central roll i den grekiska segern, dödades Akilles så småningom av en pil i hälen, hans enda svaga punkt. Idag minns vi Akilles som ett vilddjur på slagfältet, men också en tragisk figur som hänsynslöst styrdes av ilska och sorg.

Akilles uppväxt

Akilles föddes i Phthia, Grekland och växte upp av sin mamma tillsammans med flera andra odödliga barn. När Achilles bara var ett barn, förutsågs det att han skulle dö ung.

För att förhindra detta från att hända doppade Thetis sin son i floden Styx, vilket gjorde honom osårbar överallt – förutom hans häl där hon höll honom.

Det trojanska kriget

Den trojanske krigen

När Achilles blev äldre utvecklades han till en stor krigare och rekryterades av Agamemnon för att slåss i det trojanska kriget. Under kriget dödade Achilles många trojaner, inklusive deras största krigare Hektor.

Medan guden Apollo berömde Achilles för hans seger, förbannade han honom också och sa att även om han skulle vinna många fler strider, skulle han inte få se ålderdom.

Vem dödade Akilles?

Som förutspått dog Akilles ung under det trojanska kriget. Han dödades av en pil som sköts av Paris, som träffade honom i hälen – det enda stället där han var sårbar.

Efter hans död uppstod en vild kamp om vem av grekerna som skulle få äran att återställa Akilles kropp. Att samla in kroppar av sina stupade släktingar var en mycket viktig tradition i samband med krig på den tiden, då man fick hedra de döda med en värdig begravning.

Trojanerna, på andra sidan, var lika ivriga som grekerna att ta med sig Akilles kropp, och ett våldsamt kaos uppstod när alla försökte kämpa sig igenom stridens hetta.

I spetsen för grekerna stod jätten Ajax och kungen Odysseus, som båda var lika fast beslutna att vinna denna ära.

Till slut var det Odysseus som återfann Akilles kropp, och som såg till att den fördes tillbaka till Grekland där han fick en värdig begravning.

Hvem drepte Achilles?

Berättelsen om Akilles är både inspirerande och tragisk. I århundraden efter att det trojanska kriget ägde rum fortsatte man att berätta om Akilles och hans roll i historien.

Hans exempel är en påminnelse om att även stora hjältar är utsatta för mänsklig svaghet. Även om vi kanske försöker undvika det, är döden oundviklig – men hur vi lever våra liv är upp till oss. Tack för att du läser!