Antikens Grekland

Antikens Grekland

När vi tänker på det antika Grekland kommer bilder av tappra krigare, fantastisk konst och magnifik arkitektur ofta upp i minnet. Känd som födelseplatsen för den västerländska civilisationen, är antikens Grekland en tidsperiod som ofta studeras av historiestuderande.

Här är en kort översikt över antikens Grekland, inklusive dess viktigaste perioder och historiska figurer.

Den arkaiska perioden (700–480 f.Kr.)

Den arkaiske perioden

Den arkaiska perioden är den första stora perioden i antikens grekiska historia. Det kännetecknas av uppkomsten av stadsstaten, ökad handel, etableringen av kolonier och början av Atens guldålder.

Några av Greklands mest kända historiska personer levde under denna period, som Homeros, Sappho och Solon.

Den klassiska perioden (480–323 f.Kr.)

Den klassiske perioden

Den klassiska perioden är Atens guldålder. Den kännetecknas av enorma politiska, sociala och ekonomiska reformer. Denna period såg demokratins framväxt under ledning av Atens mest kända medborgare, Perikles.

Den klassiska perioden såg också stora framsteg inom konst, litteratur, filosofi och vetenskap. Personer som Sokrates, Platon och Aristoteles gjorde enorma insatser inom dessa områden under denna tid.

Den hellenistiska perioden (323–31 f.Kr.)

Den hellenistiske perioden

Den hellenistiska perioden börjar med Alexander den stores erövring av stora delar av den kända världen. Efter hans död 323 f.Kr Alexanders imperium var dock delat mellan hans generaler.

Detta ledde till nästan ett sekel av konflikter mellan de olika efterträdarstaterna. Även om det romerska riket erövrade Grekland 146 f.Kr., varade officiellt den hellenistiska perioden fram till 31 f.Kr., då Augustus kom till makten i Rom.

Grekland under Rom (146 f.Kr.330 e.Kr.)

Hva menes med uttrykket Pax Romana?

En av de största omvälvningarna i grekisk historia inträffade när Rom tog kontrollen och gjorde det till en provins. Denna period såg många förändringar i det grekiska samhället, några bra och några dåliga.

Ett av de mest uppenbara sätten att det romerska styret förändrade Grekland var i regeringen. Innan Rom tog kontroll bestod Grekland av stadsstater, var och en med sin egen regeringsform. Men när Rom tog kontroll, påtvingade det grekerna sitt eget regeringssystem.

Denna centralisering ledde till att grekerna förlorade makten, som nu var föremål för Roms vilja. Dessutom beskattade Rom också grekerna hårt, vilket gjorde att många människor blev fattiga.

På andra sidan var det några positiva förändringar också. Det romerska styret förde med sig fred och stabilitet, något som hade saknats i Grekland under många år. Dessutom förde romerskt styre också med sig ny teknik och idéer från Rom, vilket vidgade grekiska horisonter och gjorde livet bättre för många människor.

Romerske veier bandt imperiet sammen

Till exempel gjorde romerska vägar transporten enklare och snabbare, medan romerska bad blev populära platser att koppla av och umgås på. Sammantaget, även om det fanns några negativa aspekter av det romerska styret, fanns det också några positiva.

Antikens Grekland var en tidsperiod full av politisk oro och stora landvinningar. Från strider till kolonier till guldåldern, det var sällan ett tråkigt ögonblick i den grekiska historien.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!