Appius Claudius

Appius Claudius

Appius Claudius Caecus var en romersk politiker som levde 340-273 f.Kr. Han är mest känd för sina offentliga arbeten, inklusive byggandet av Roms första akvedukt och Appian Way. Han hjälpte också till att reformera det romerska skattesystemet. Men det som gjorde Appius Claudius verkligen före sin tid var hans tro på vikten av utbildning för alla medborgare, oavsett samhällsklass.

Innehållsförteckning

Tidigt liv och karriär

Appius Claudius Caecus föddes i en rik familj i Rom. Han började sin politiska karriär tidigt och tjänstgjorde som kvestor vid 20 års ålder. Han tjänstgjorde senare som konsul och praetor. År 312 f.Kr valdes han till censor, en position han innehade i 10 år. Det var under sin tid som censor som Appius Claudius åtog sig några av sina mest kända offentliga arbeten, inklusive byggandet av Roms första akvedukt och utvidgningen av Via Appia (nu känd som Appian Way).

Reformer

Appius Claudius är också känd för sitt arbete med att reformera det romerska skattesystemet. Före hans reformer baserades skatter på förmögenhet, vilket innebär att de med mindre pengar slutade med att betala en högre procentandel av sin inkomst i skatt än de med mer pengar. Appius Claudius ändrade på detta genom att införa en platt skatt, vilket innebar att alla betalade lika mycket av sin inkomst i skatt, oavsett hur mycket de tjänade. Detta var ett stort steg framåt när det gäller jämlikhet och social rättvisa.

Arv

Men det som gjorde Appius Claudius verkligen före sin tid var hans tro på vikten av utbildning för alla medborgare, oavsett samhällsklass. Han grundade den första allmänna skolan i Rom och hjälpte till att finansiera utbildningen av många fattiga barn. Han skrev också ett antal avhandlingar om olika ämnen, inklusive en om retorik med titeln “De Oratore” (“Om Oratory”). Detta arbete hade en betydande inverkan på senare generationer av politiker och tänkare.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!