Aulus Plautius

Aulus Plautius

Aulus Plautius var en romersk general som ledde en romersk invasion av Storbritannien (som då kallades Britannia) år 43 e.Kr. Detta var en betydande händelse i brittisk historia eftersom det effektivt etablerade den romerska ockupationen av Storbritannien, som skulle pågå i nästan 400 år.

Plautius är en intressant figur eftersom inte mycket är känt om honom. Det vi vet kommer från några korta omnämnanden i historiska texter. Från dessa knappa referenser kan vi plocka ihop en bild av en modig och kapabel ledare som hjälpte till att forma den brittiska historiens gång.

Vem var Aulus Plautius?

Aulus Plautius föddes i en rik familj i Rom omkring 15 f.Kr. Inte mycket är känt om hans tidiga liv, men han fick troligen en bra utbildning och steg genom den romerska militären. År 43 e.Kr skickade kejsar Claudius honom för att leda den romerska invasionen av Storbritannien. Detta var nästan 100 år efter att Julius Caesar först hade invaderat den brittiska halvön 55 och 54 f.Kr., utan att kunna konsolidera ockupationen.

Invasionen av Storbritannien

Invasionsstyrkan bestod av fyra legioner, totalt cirka 40 000 man. De landade i Kent och började snabbt ta sig in i landet. Britterna gjorde hårt motstånd, men de var ingen match för de vältränade och välutrustade romarna. Efter flera veckors strid kapitulerade britterna och Aulus Plautius kunde etablera fotfäste i Storbritannien.

Han fortsatte med att erövra London och utöka romersk kontroll över ön. För sin prestation tilldelades han titeln “Britannicus Maximus” av kejsar Claudius. Han återvände till Rom strax därefter och dog där omkring 57 e.Kr.

Aulus Plautius var en betydande figur i brittisk historia eftersom han ledde den mest framgångsrika romerska invasionen av Storbritannien år 43 e.Kr. Denna händelse markerade början på nästan 400 år av romersk ockupation. Även om inte mycket är känt om honom, kan vi plocka ihop en bild av en modig och kapabel ledare från de få referenser som finns i historiska texter. Aulus Plautius hjälpte till att forma den brittiska historiens gång och hans arv fortsätter än i dag.

Serien Britannia kan varmt rekommenderas för den som vill ha en dramatisering av Plautius erövring av Storbritannien.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!