Hektor

Hektor

I Homers episka dikt, Iliaden, är Hektor en av huvudpersonerna. Han är en trojansk prins och den största krigaren för Troja i det trojanska kriget. Hektor är en modig och ädel krigare som kämpar för sin familj och sitt land. Han är en kärleksfull make och far, och respekteras av alla som känner honom.

Hektor i det trojanska kriget

Hektor i den trojanske krigen

Hektor var son till kung Priamos och drottning Hecuba av Troja. Han växte upp i det kungliga palatset och utbildades av de bästa lärarna. När Hektor var tillräckligt gammal gick han med i den trojanska armén och steg snabbt i graderna för att bli en av deras bästa krigare.

Hektor var expert på både strategi och direkt strid. Han var stark och modig och backade aldrig från ett slagsmål. Han var också en stor ledare som inspirerade sina män att följa honom i strid.

Under det trojanska kriget var Hektor ansvarig för att besegra många grekiska krigare, inklusive Achilles vän Patroklos. Detta dödande fick Achilles att söka hämnd mot Hektor. De två männen slogs mot varandra i singelstrid, och Achilles gick segrande. Efter att ha dödat Hektor, band Achilles sin kropp till en vagn och släpade den runt staden Troja.

Kung Priamos bad Akilles att släppa Hektors kropp så att han kunde ge honom en ordentlig begravning. Akilles gav efter för denna önskan, och Hektor lades till vila med ära i sitt hemland.

Hva betyr Iliaden?

Vad betyder namnet Hektor?

Namnet Hektor har sitt ursprung i denna grekiska krigare från Troja. Ursprunget till namnet kommer troligen från ‘hektōr’, som betyder ‘ihärdig’, vilket antyder att en som är ståndaktig och modigt står fast.

Hektor, som beskrivs som den ädlaste av krigare i Homers Iliaden, fungerar som en symbol för styrka och uthållighet inför motgångar – egenskaper som fortfarande har stort värde idag.

Även om han besegrades av Akilles i singelstrid, lever hans minne kvar som en av de mest heroiska gestalterna i den grekiska mytologin.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Hektor, Akilles, det trojanska kriget, och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!