Jesus

Jesus

När de flesta människor tänker på Jesus tänker de på en gudomlig gestalt som föddes i ett stall, utförde mirakel och sedan dog på ett kors. Även om detta anses sant, finns det så mycket mer bakom berättelsen om Jesus. I det här inlägget kommer vi att ta en historisk titt på Jesu liv och utforska några av de olika berättelserna om hans liv och död. 

Jesus födelse

Jesus fødsel

Jesus födelse är en av de viktigaste händelserna inom kristendomen. Enligt Bibeln föddes Jesus i Betlehem i Palestina, som då var en del av Romarriket. av hans mor var Maria, en jungfru, och hans far Josef, en snickare. Jesus föddes i en fattig familj, och hans födelse möttes inte av fanfarer eller firande. Istället var det en lågmäld affär, med endast ett fåtal herdar närvarande för att bevittna händelsen. Men Jesu födelse skulle snart förändra historiens gång.

Matteus och Lukas evangelier berättar om Jesu födelse och berättelserna om de tre vise män som kom för att träffa honom. Det finns inte många detaljer om Jesu barndom och ungdom i dessa evangelier, men de säger att han växte upp i Nasaret med sina föräldrar. Han gick i skolan som andra judiska pojkar på den tiden, men han studerade mer än att bara läsa och skriva. Han lärde sig också snickra av sin far.

Jesus liv och arv

Under de närmaste åren skulle Jesus få en efterföljare av lojala lärjungar och utföra mirakel som skulle stärka hans rykte som Guds son. Hans läror skulle utmana traditionella idéer om religion och moral, och han skulle så småningom korsfästas av romarna. Men även efter sin död fortsatte Jesus att inspirera människor över hela världen med sitt budskap om kärlek och förlåtelse. 2 000 år senare firas hans födelse fortfarande varje år av kristna över hela världen.

Källor om Jesus liv

Kilder Jesus

Det finns fyra huvudkällor som berättar om Jesu liv: evangelierna (Matteus, Markus, Lukas och Johannes), Paulus brev, tidiga kristna trosbekännelser och icke-kristna källor.

  1. Evangelierna skrevs av efterföljare till Jesus efter hans död. De berättar om hans födelse, liv, död och uppståndelse.
  2. Paulus brev skrevs av Paulus av Tarsus som var en tidig efterföljare till Jesus.
  3. Trosbekännelserna var trosförklaringar som utvecklades av tidiga kristna samfund. De ger oss information om vad kristna trodde om Jesus under åren direkt efter hans död.
  4. Icke-kristna källor inkluderar judiska och romerska historiker som skrev om Jesus under eller strax efter hans livstid. 

Alla fyra källorna är överens om att Jesus korsfästes av romarna omkring år 33 e.Kr. Det finns dock debatt bland forskare om vad som hände efter hans korsfästelse. Vissa tror att han återuppstod och steg upp till himlen, medan andra tror att hans kropp placerades i en grav och blev kvar där. Debatten fortsätter i dag och kommer kanske aldrig att bli helt löst. 

Jesus som historisk person

Jesus som historisk person

Baserat på omfattande forskning om Jesus fastställer de flesta att han var en verklig historisk person. Denna forskning bygger på en rad discipliner, inklusive arkeologi, antropologi, sociologi och bibliska studier.

Så man kan med säkerhet säga att Jesus var en verklig historisk person som hade en betydande inverkan på världen under sin livstid och långt efter sin död. Hans historia har berättats och återberättats otaliga gånger genom århundradena. Det är en som fortsätter att väcka tankar och diskussioner bland både troende och icke-troende.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!