Latin

Latin

Latin är ett språk som talades av gamla romare. Latin var en stor del av det romerska riket, och det blev en förenande kraft för människor över hela Europa. Det hade en djupgående inverkan på europeiska språk, som engelska, franska och spanska.

Det romerska språket latin talades först i Latium, ett område i centrala Italien, varifrån det spreds till andra delar av den italienska halvön. Det blev ett lingua franca för handel och diplomati, men förlorade så småningom sin spridning till andra språk som franska och italienska.

Latin är inte längre det internationella språket det en gång var. Ändå används den fortfarande på vissa platser, som i Vatikanstaten och på universitet, antingen som en studieform eller för att den är en viktig del av deras kultur.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!