Plutarch

Plutarch

Plutarch, också Plutarchus og Plutarchos, var en grekisk historiker, filosof och biograf. Han föddes i Chaeronea, Grekland, den 1 januari 46 e.Kr., och dog 120 e.Kr., 75 år gammal. Han är känd för sina parallella liv, som är biografier om grekiska och romerska ledare.

Plutarch föräldrar var rika och han fick en utmärkt utbildning som barn; Plutarchs far ville att hans son skulle få alla fördelar han aldrig haft. Plutarch blev expert på retorik, filosofi och matematik. Han studerade också juridik, men praktiserade det inte eftersom han visade sig vara bättre på att skriva än juridik.

The Parallel Lives är ett av Plutarchs mest kända verk. Det här är biografier från antikens Grekland och Rom som paras ihop i jämförelsesyfte: till exempel Alexander den store med Julius Caesar eller Perikles med Fabius Maximus Corvinus.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!