Colosseum (Rom, fakta)

Colosseum (Rom, fakta)

Colosseum, ursprungligen känt som Flavian Amphitheatre, är en enorm amfiteater i centrala Rom, Italien. Byggd av betong och sten, det var den största amfiteatern i det romerska imperiet, och anses vara ett av de största verken inom romersk arkitektur och ingenjörskonst. Det är nu en av Roms mest populära turistattraktioner.

Vad är Colosseum känt för?

Hva er Colosseum kjent for?

Colosseum är känt för att vara den största amfiteatern i den romerska världen. Det är också känt för att vara där gladiatortävlingar och offentliga uppträdanden hölls. Dessa händelser involverade sjöstrider, djurjakt, avrättningar, återskapande av berömda strider och dramer baserade på klassisk mytologi.

Byggnaden upphörde så småningom att användas för underhållning under tidig medeltid. Det återanvändes senare för sådana ändamål som bostäder, verkstäder, kvarter för en religiös ordning, en fästning, ett stenbrott och en kristen helgedom.

Hur många människor dog i Colosseum?

De första inspelade spelen i Colosseum ägde rum år 80 e.Kr., och man tror att omkring 4 000 djur slaktades under dessa första lekar. Det uppskattas att över 500 000 människor och 1 miljon djur dog i Colosseum under dess aktiva liv.

Hur många platser finns det på Colosseum?

Colosseum beräknas ha haft mellan 50 000 och 80 000 platser vid en viss tidpunkt, vilket gör det till den största amfiteatern i världen på över 1 500 år. Som jämförelse rymmer den genomsnittliga moderna arenan inte mer än 60 000 till 70 000 åskådare.

Hur många våningar har Colosseum?

Colosseum har fyra våningar, var och en med valv som stödde ett trägolv. Varje våning stödde 80 valv, vilket är en av anledningarna till att byggnaden är så igenkännlig idag. 

När byggdes Colosseum i Rom?

Byggandet av Colosseum i Rom började år 72 e.Kr., och låg på platsen för en tidigare sjö som hade dränerats och fyllts med jord.

Romersk kejsare började Colosseum

Byggandet av Colosseum påbörjades av den romerske kejsaren Vespasianus. Tyvärr dog Vespasianus innan Colosseums 4:e våning var klar. Lyckligtvis tog hans son Titus över som kejsare, och färdigställde Colosseum, ganska kort efter Vespasianus död.

Bröd och cirkus för folket

Brød og sirkus til folket

Syftet med att bygga Colosseum var, som ett gammalt citat säger, att ge “bröd och cirkus till folket”. Tanken hos kejsar Vespasianus när han byggde Colosseum var förmodligen att om han höll medborgarna nöjda med mat och underhållning, då blev det mindre troligt att de skulle göra uppror

Utan underhållning kan folk bli väldigt rastlösa, och vi vet alla vad som händer när man är hungrig – man kan snabbt bli arg. Därför arrangerades många typer av underhållning i Colosseum; vanligtvis med mycket blod.

De mest populära av dessa var gladiatorstrider mellan slavar som hade tränats i gladiatorskolor. Striderna slutade ofta med att en av parterna dog, men om båda gladiatorerna hade gjort ett bra jobb med att underhålla folket, så kunde förlorarens liv skonas om kejsaren godkände det.

När var Colosseum färdigt?

Colosseum stod färdigt år 80 e.Kr., och färdigställdes av Vespasianus son Titus, som hade efterträdt honom som kejsare av Rom.

Hur lång tid tog det att bygga Colosseum?

Det tog åtta år att bygga Colosseum, från 72 till 80 e.Kr. Det uppskattas att över 100 000 slavar användes för att uppföra denna massiva struktur, vilket vittnar om den otroliga omfattningen av arbete det krävde.

Hur såg Colosseum ut när det först byggdes?

Hvordan så Colosseum ut da det først ble bygget?

Colosseum skulle ha varit en mycket imponerande struktur när den först byggdes. Det skulle ha gjorts mestadels av sten och marmor, med 80 valv på varje våning och fyra våningar totalt. Utsidan skulle ha dekorerats med statyer och reliefer. Interiören skulle ha varit ljust målad, med sittplatser arrangerade i ett nivåsystem så att alla kunde se.

När förstördes Colosseum?

Colosseum förstördes av en jordbävning under tidig medeltid. Den första registrerade jordbävningsskadan på Colosseum inträffade 443 e.Kr. Detta följdes av en serie jordbävningar på 700-talet, som orsakade ytterligare skada.

På 1200-talet hade Colosseum övergetts och användes som stenbrott för byggmaterial. År 1749 invigde påven Benedikt XIV Colosseum som kyrka, vilket bidrog till att bevara det. Ytterligare jordbävningar under 1800- och början av 1900-talet orsakade dock ytterligare skador.

Sammanfattning

Colosseum, som ligger i Rom, är en av de mest kända turistattraktionerna i världen. Denna massiva struktur byggdes för nästan 2 000 år sedan och användes för en mängd olika ändamål, inklusive offentliga avrättningar och djurjakt.

Colosseum är en stor ellipsformad arena byggd av betong och sten. Det är den största amfiteatern i världen och kan ta emot upp till 80 000 åskådare. Arenagolvet var gjord av trä och täcktes med sand för att absorbera blod och smuts under avrättningar och jakter. 

Med tiden förföll Colosseum. Den skadades av jordbävningar, väder och plundring. På medeltiden användes det som ett stenbrott och många av stenarna togs bort för att bygga andra strukturer. Idag är Colosseum ett av de mest populära turistmålen i Rom, med över 4 miljoner besökare varje år. Det är en symbol för det romerska imperiets makt och storslagenhet.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!