Romersk kung

Romersk kung

Från dess grundande 753 f.Kr till 509 f.Kr Rom styrdes av en rad kungar. Dessa monarker var ansvariga för att sätta scenen för stadens makt och dominans som kom under den romerska republikens period, då Rom blev ett av världens största imperier.

Den legendariske Romulus anses vara Roms grundare, medan Lucius Tarquinius Superbus sägs ha varit den siste kungen av Rom innan det blev en republik.

Många romerska kungar är ihågkomna för sina prestationer, som Numa Pompilius som etablerade många kulter och religiösa ceremonier. Andra hade ett mindre hedervärt arv, som Tullus Hostilius som förstörde Alba Longa för att försvaga Latinligan. Tarquinius Superbus regeringstid är ihågkommen för dess brutalitet och förtryck, vilket ledde till att han avsattes av den romerska senaten.

Arvet från Roms kungar är höljt i mystik, eftersom vi inte har några trovärdiga källor som kan bevisa att de ens existerade. Om vi ​​tillägger att det bara fanns 7 kungar under det romerska imperiets 250 år, så skulle var och en av dem ha regerat i cirka 35 år – vilket är högst osannolikt, med tanke på de oupphörliga komplotter och maktövertaganden som präglade antiken.

Oavsett vilket sägs de romerska kungarnas prestationer ha lagt grunden för ett stort imperium som skulle lämna en betydande prägel på historien och påverka många andra samhällen och kulturer runt om i världen. Nedan kommer vi att titta närmare på var och en av de 7 romerska kungarna och deras prestationer.

  1. Romulus
  2. Numa Pompilius
  3. Tullus Hostilius
  4. Ancus Marcius
  5. Tarquinius Priscus
  6. Servius Tullius
  7. Tarquinius Superbus

1. Romulus

Romulus, som tros ha regerat från 753 f.Kr. till 715 f.Kr., är ihågkommen som den legendariske grundaren och förste kungen av Rom. Enligt legenden var Romulus och hans tvillingbror Remus söner till Mars, den romerska krigsguden. Som unga vuxna grundade de en stad vid floden Tiberns strand, som de kallade Rom. Romulus sägs ha dödat Remus i en strid om platsen för staden och sedan regerat som dess enda kung.

Under sin regeringstid krediterades Romulus för att ha upprättat många av Roms tidiga lagar och seder, som att dela in befolkningen i klasser och inrätta en årlig religiös högtid. Han ska också ha uppmuntrat byggandet av nya offentliga byggnader och utvidgningen av Roms gränser. Efter hans död blev Romulus gudomliggjort som Quirinus (se inlägget om Romulus och Remus för mer).

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Romulus och Remus och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

2. Numa Pompilius

Numa Pompilius är ihågkommen som en av de viktigaste och mest inflytelserika kungarna i Rom. Under hans regeringstid från 715 f.Kr till 673 f.Kr han krediterades för att ha introducerat ett antal religiösa ceremonier, högtider och ritualer som har haft en bestående inverkan på romersk kultur och samhälle. 

Han inrättade bland annat kontoret för Pontifex Maximus, som så småningom skulle bli en av de viktigaste religiösa befattningarna i antikens Rom. Han sägs också ha skapat kalendern, som hjälpte till att standardisera tidtagning för det romerska folket. Hans rykte om visdom och fromhet gav honom en plats som en av Roms största kungar.

Om du vill lära dig mer om Numa och hans roll i Romarriket, se denna mer kompletta och uppdaterade artikel (på engelska, även skriven av mig): Numa Pompilius: The Sage King Who Shaped Ancient Rome

3. Tullus Hostilius

Tullus Hostilius, som regerade från 673 f.Kr. till 641 f.Kr., är ihågkommen för sin militaristiska inställning till att styra Rom. Han sägs ha fört en rad krig mot grannstäderna Alba Longa och Veii, vilket resulterade i att Alba Longa förstördes och hjälpte till att utvidga Roms gränser. 

Han byggde också Roms första tempel till Jupiter Optimus Maximus och sägs ha uppmuntrat tillväxten av romersk litteratur och kultur. Hans regeringstid var en period av stor expansion och välstånd för Rom, men det resulterade också i mycket blodsutgjutelse och våld. Följaktligen är hans arv blandat; även om han hjälpte till att utöka Roms makt, gjorde han det på andras bekostnad.

4. Ancus Marcius

Ancus Marcius, som tros ha regerat från 641 f.Kr. till 617 f.Kr., var den fjärde kungen av Rom. Han är ihågkommen som en klok och rättvis härskare som hjälpte till att utöka Roms gränser genom att erövra och införliva närliggande städer i den romerska staten. Han är också krediterad för att ha introducerat praxis att utse domare för att upprätthålla lag och ordning, samt grunda hamnen i Ostia för att främja handel. 

5. Tarquinius Priscus

Lucius Tarquinius Priscus, som tros ha regerat från 617 f.Kr. till 578 f.Kr., var den femte kungen av Rom och den första av de romerska kungarna av etruskiskt arv. Han är krediterad för att stärka Roms politiska makt genom att upprätta en centralregering och omorganisera armén. Han byggde också stora offentliga monument, såsom Circus Maximus och Senatshuset, vilket bidrog till att etablera Roms status som en stor stad. Hans regeringstid präglades av stabilitet och välstånd.

6. Servius Tullius

Servius Tullius, som tros ha regerat från 578 f.Kr. till 535 f.Kr., var en effektiv och populär härskare. Han är krediterad för att ha infört ett nytt skattesystem baserat på rikedom snarare än markägande, vilket bidrog till att öka intäkterna för Roms statskassan. Han införde också en folkräkning för att kunna bedöma Roms befolkning och omfördela mark mer rättvist. 

Under hans styre byggdes ett antal offentliga verk och han började traditionen att ge ut mynt som en form av valuta i Rom. Kort sagt, Servius Tullius är ihågkommen för att ha moderniserat Roms samhälle och lagt grunden för framtida välstånd.

7. Tarquinius Superbus

Tarquinius Superbus, som regerade från 534 f.Kr. till 509 f.Kr., var den siste av Roms sju kungar. Han störtades 509 f.Kr. på grund av hans alltmer förtryckande styre och de tyranniska metoder han använde för att behålla makten. Han hade brutit mot religiösa lagar och överenskommelser med närliggande städer, samt struntade i det romerska folkets rättigheter. 

Som ett resultat gjorde den romerska senaten och folk uppror mot honom, vilket tvingade Tarquinius Superbus att fly från staden. Detta markerade början av den romerska republiken, som varade i nästan fem århundraden.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Romarrikets historia och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!