Kejsar Nero fakta (såg rom brinna, kristen förförelse, etc.)

Kejsar Nero fakta (såg rom brinna, kristen förförelse, etc.)

Kejsar Nero var den siste kejsaren av den Julio-Claudianska dynastin. Han regerade från 54-68 e.Kr. Nero är kanske mest känd för sin förföljelse av kristna och sitt ryktade fifflande medan Rom brann. 

Men vad vet vi mer om denna gåtfulla figur? Låt oss ta en närmare titt på kejsar Neros liv och tider.

Neros tidiga liv

Nero föddes Lucius Domitius Ahenobarbus den 15 december 37 e.Kr. i Antium, Italien. Hans far, Gnaeus Domitius Ahenobarbus, kom från en adlig familj som hade stöttat Julius Caesars sak. Hans mor, Agrippina den yngre, var Caesars barnbarnsbarn och barnbarn till Augustus Caesar. Nero hade en syster, Claudia Octavia, och två bröder, Britannicus och Lucius Domitius Ahenobarbus (som dog ung).

Neros mamma säkrar sin position eftersom kejsar

Neros tidiga liv var fullt av konflikter. År 50 e.Kr hans mor förvisades av Neros styvfar Claudius. Hon återvände kort före Claudius död år 54 e.Kr. Vid Claudius död övertalade Neros mor Agrippina Praetorian Guard att utropa sin son till kejsare i stället för sin styvson Britannicus. 

Kejsar Neros regeringstid

Som kejsare stod Nero inför flera utmaningar, inklusive uppror i Storbritannien och Judéen och en brand som förstörde stora delar av Rom år 64 e.Kr. För att slå ner upproren och blidka det romerska folket, antog Nero en politik som ledde till ökad förföljelse av kristna. Han gjorde dem också till syndabockar för branden som förstörde stora delar av Rom. Dessa handlingar tjänade bara till att ytterligare alienera honom från sina undersåtar. 

Neros palats: Domus Aurea

Domus Aurea, eller Golden House, var en påkostad villa byggd av Nero. Nero hade en passion för allt stort och vackert, och han sparade inga kostnader när det kom till att bygga sitt palats. Domus Aurea var dekorerad med intrikata mosaiker och statyer, och den innehöll stora trädgårdar fyllda med frodig grönska. 

Medan Nero lät bygga många andra byggnader under sin regeringstid som kejsare, matchade ingenting riktigt storslaget i hans Gyllene Hus. Och även om palatset så småningom begravdes och glömdes bort i århundraden, fortsatte dess arv att eka genom tiderna.

Kejsar Neros död

Neros regeringstid slutade år 68 e.Kr. när han flydde från Rom efter att ha fått veta att trupper marscherade mot staden för att avsätta honom. Den 9 juni 68 e.Kr Nero begick självmord istället för att bli tillfångatagen av sina fiender. Han var den siste kejsaren av den julio-claudianska dynastin.

Sammanfattning

Kejsar Nero var en av Roms mest kontroversiella personer. Hans förföljelse av kristna och rykten om att pilla medan Rom brann har väckt honom vanära genom tiderna. Men det finns mer med Nero än vad man kan se. Han var också en komplex figur som stod inför många utmaningar under sin regeringstid som kejsare. Genom att titta närmare på hans liv och tid kan vi få en större förståelse för denna fascinerande historiska figur.