Pertinax

Pertinax

Publius Helvius Pertinax föddes i en blygsam familj i Alba Pompeia, en liten stad i norra Italien, år 126 e.Kr. Hans far var en frigiven man av afrikanskt ursprung, medan hans mor var av italiensk härkomst.

Pertinax steg genom leden av armén och tjänade med utmärkelse i ett antal kampanjer. 193 utsågs han till guvernör i Britannia av kejsar Commodus. Han visade sig vara en duktig administratör, och hans tid i dagens Storbritannien var i stort sett fredlig.

I januari 193, efter mordet på Commodus, förklarades Pertinax till kejsare av senaten. Emellertid blev hans regeringstid kortvarig; bara tre månader senare mördades han av missnöjda soldater.

Trots det är Pertinax ihågkommen som en rättvis och effektiv härskare, och hans korta tid på tronen ses som en höjdpunkt i det sena romerska imperiets turbulenta historia.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!