Trajanus

Trajanus

Trajanus var en romersk kejsare som regerade från 98-117 e.Kr. Han föddes i Italica i Spanien och hans fullständiga namn var Marcus Ulpius Traianus. Trajanus var den första kejsaren som inte föddes i Italien, och han var också den första kejsaren som kom från en provins utanför Italien.

Som kejsare är Trajanus mest känd för sina militära framgångar. Han utökade det romerska riket till dess största storlek och erövrade territorier som aldrig tidigare varit under romerskt styre. Dessutom var Trajanus en effektiv administratör och gjorde mycket för att förbättra imperiets infrastruktur, inklusive att bygga vägar och broar. Han lanserade också ett storskaligt offentligt biståndsprogram för att hjälpa de behövande.

Trajanus var en populär kejsare under sin livstid och hans regeringstid ansågs mycket framgångsrik. Han dog år 117 e.Kr. under kampanj i dagens Irak. Efter hans död efterträddes han av sin brorson Hadrianus.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!