Roms första kejsare

Roms första kejsare

År 63 f.Kr. föddes en ung man vid namn Gaius Octavius ​​i en adlig familj i Rom. Hans far och farfar hade båda tjänat som högt uppsatta tjänstemän i den romerska regeringen. Octavius ​​växte upp med en stark tro på det romerska regeringssystemet. Han fick också lära sig vikten av att tjäna sitt land. 

Som ung studerade Octavius ​​retorik och filosofi. Han utvecklade också ett stort intresse för militära angelägenheter. År 54 f.Kr. tjänstgjorde han i Julius Caesars armé under Caesars erövring av Gallien. Octavius ​​var mycket imponerad av Caesars militära skicklighet och hans förmåga att få saker gjorda. Efter att ha tjänstgjort i Gallien återvände Octavius ​​till Rom och fortsatte sin utbildning. 

Julius Caesars död 

År 44 f.Kr. mördades Julius Caesar av en grupp senatorer som var rädda för hans växande makt. Efter Caesars död var det en maktkamp bland hans tidigare generaler om kontroll över det romerska riket. Octavius ​​ställde sig på Mark Antonius, en av Caesars mest betrodda löjtnanter, mot Brutus och Cassius, två av senatorerna som hade mördat Caesar. 

Octavius ​​och Antonius besegrade Brutus och Cassius i slaget vid Filippi år 42 f.Kr. Efter sin seger delade de upp det romerska riket mellan sig med Octavius ​​som tog kontroll över väst och Antonius tog kontroll över öst. Detta arrangemang varade dock inte länge. År 31 f.Kr. besegrade Octavius ​​Antonius i slaget vid Actium. Antony begick sedan självmord tillsammans med Cleopatra, hans allierade och älskare.   

Roms första kejsare: Augustus

Efter att ha besegrat Antonius och Kleopatra blev Octavius ​​ensam härskare över Rom. År 27 f.Kr. fick han titeln “Augustus” av senaten. Augustus upprätthöll de flesta av Caesars politik men han gjorde några ändringar. Till exempel återinförde Augustus värnplikten (utkastet) så att han alltid skulle ha tillräckligt med soldater för att skydda Rom från dess fiender. Augustus utökade också storleken på den romerska armén så att den bättre kunde försvara imperiets gränser mot barbarernas invasioner. 

Under Augustus styre blomstrade Rom som aldrig förr. Augustus byggde vägar och broar i hela imperiet så att handeln kunde blomstra. Han byggde också offentliga bad och parker för människor att njuta av på sin fritid. Augustus gav till och med Vergilius i uppdrag att skriva en episk dikt om Roms historia som heter Aeneiden. Tack vare Augustus’ kloka styre blev Rom ett ännu större imperium än det hade varit under Julius Caesar. 

Augustus var en av Roms största härskare eftersom han förde fred och välstånd till ett imperium som hade slitits sönder av inbördeskrig bara några år tidigare. Under Augustus styre blomstrade handeln och litteraturen och konsten nådde nya höjder. Augustus regeringstid markerade en ny guldålder för Rom – en tid som så småningom skulle ta slut med det romerska imperiets förfall och fall århundraden senare.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!