Romersk arkitektur (antikens rom byggnader)

Romersk arkitektur (antikens rom byggnader)

Arvet från romersk arkitektur är synligt runt omkring oss. Från Colosseum till Pantheon har antikens rom byggnader haft ett djupgående inflytande på utvecklingen av västerländsk arkitektur. Men hur kom den romerska arkitekturen att dominera världen? Låt oss ta en titt.

Uppkomsten

Rom började sin verkliga uppgång till makten på 500-talet f.Kr., när det etablerade sig som en republik. Denna styrelseform tillät större stabilitet och välstånd, vilket i sin tur ledde till ökad handel. Med mer pengar som strömmade in till staden kunde Rom investera i stora byggprojekt – projekt som skulle hjälpa till att befästa dess status som en ledande stad i världen.

Kända romerska byggnader

Perioden mellan 1:a århundradet f.Kr och 300-talet e.Kr allmänt anses vara den romerska arkitekturens guldålder. Under denna tid byggdes några av de mest kända romerska byggnader, inklusive: 

  • Colosseum
  • Pantheon
  • Caracalla-baden

Dessa byggnader var inte bara estetiskt tilltalande utan också mycket funktionella och tjänade en mängd olika syften som att tillhandahålla underhållning, hysa invånare och bada befolkningen.

Utbredningen av romersk arkitektur

När Roms inflytande spred sig över Europa och utanför, så gjorde dess arkitektoniska stil. Många länder antog delar av romersk arkitektur i sina egna byggnader, vilket skapade en unik blandning av kulturer. Till exempel, i England blev normandisk arkitektur – innehållande både romanska och gotiska element – ​​populär efter den normandiska erövringen 1066. 

På liknande sätt uppstod i Indien den indoislamiska stilen efter de muslimska erövringarna av subkontinenten. I slutändan erövrade romersk arkitektur världen – inte med våld, utan genom sin rena skönhet och praktiska funktionalitet.

Romersk arkitektur kännetecken

Romersk arkitektur är en av de mest inflytelserika arkitekturstilarna i historien. Med sina rena linjer, bågar, och praktiska designelement är det inte konstigt att så många länder har anammat aspekter av det i sina egna byggnader. 

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om romersk historia och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!