Marcus Aurelius: Meditations, historia och citat

Marcus Aurelius (Meditations, historia och citat)

Marcus Aurelius var en Romersk kejsare som regerade från 161 till 180 e.Kr. Han är mest känd för sin bok Meditations, hans personliga dagbok om hur man lever ett bra liv.

Tyvärr vet vi väldigt lite om Marcus Aurelius liv. Han föddes den 26 april 121 och dog den 17 mars 180. Hans far var generalen Marcus Annius Verus som tjänstgjorde under Hadrianus, Antoninus Pius och Lucius Verus.

Hans far dog när han var bara tre år gammal, och han fick tillbringa sin barndom i sin mors och mormors vård. Hans mors namn är okänt, men hon var troligen också från en adlig släkt sedan hon kom från Rom.

De enda källor vi har om honom är hans egna skrifter i Meditations och brev till Fronto som mestadels är formella och torra till sin natur. Det finns också några omnämnanden av honom i andra texter som Historia Augusta eller Suetonius.

marcus aurelius rytterstatue

Aurelius tillbringade tonåren med att studera retorik och juridik, som båda var prestigefyllda yrken på den tiden. Han blev kejsare när han var 40 år gammal, efter Antoninus Pius död år 161 e.Kr.

Redan tidigt lämnade Marcus Aurelius Rom för att slåss mot tyskarna – en situation där vi bland annat får ett kort möte med Aurelius i Gladiator, en film de flesta känner till. I filmen ser vi också Marcus Aurelius barn, den arrogante Commodus, som senare tar över kejsarskapet vid Aurelius död.

Marcus Aurelius var den siste av de fem stora kejsarna, och hans död avslutade därmed Pax Romana, den 200-åriga period av relativ fred i det romerska riket som hade inletts av kejsar Augustus.

Det som gör Aurelius så intressant som person är att han både var en romersk kejsare och sin tids mäktigaste, samtidigt som han var en stoisk filosof som utövade konsten att leva ett gott liv.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Marcus Aurelius och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Marcus Aurelius Meditations

Meditations, på svenska Självbetraktelser, är Marcus Aurelius personliga dagbok, senare utgiven som en vanlig bok. Det är ett verk av moralisk och andlig reflektion och inbjuder i huvudsak läsaren att tänka som Sokrates: att utveckla sin karaktär och att bli en bättre människa.

I Meditations skriver Aurelius om hur man kan behålla sin självkänsla samtidigt som man står emot negativa impulser. Den här boken är ett enastående exempel på Stoisk filosofi, som på många sätt var Marcus Aurelius religion, och den har varit enormt inflytelserik i århundraden. Den tar upp ämnen som etik, rättvisa, natur och plikt.

marcus aurelius meditations

Marcus Aurelius Självbetraktelser

Marcus Aurelius dagbok har av goda skäl fått titeln Självbetraktelser. Endast Aurelius och en annan person, hans vän Lucius Aelius, kände till denna dagbok. Enligt de få historiska källor som finns tyder allt på att Aurelius aldrig hade för avsikt att dagboken skulle publiceras, trots den raffinerade och genomtänkta skrivstilen. Texten var, ur hans synvinkel, skriven för honom själv.

Marcus Aurelius menade att filosofi inte bara var ett akademiskt ämne utan ett sätt att leva. Filosofi för honom innefattade att utöva självdisciplin och bemästra sina känslor för att komma närmare det gudomliga, och hans reflektioner i Självbetraktelser var ett sätt att uppnå detta syfte.

Medan han var ute på kampanjer för att skydda Rom från inkräktare vid gränserna, skrev Marcus Aurelius Självbetraktelser och strävade efter att bli en bättre person. Meditationerna har sedan dess översatts till många språk och fortsätter att vara en populär läsning idag, både bland historiker, statsmän, soldater och andra som strävar efter inre frid.

Boken ger en unik inblick i sinnet hos en av historiens mest inflytelserika ledare och ger tidlös visdom om hur man kan leva ett tillfredsställande och meningsfullt liv.

Trots att texten skrevs för över 1 800 år sedan är reflektionerna i Meditationer lika aktuella idag som då. Om du letar efter en bok som hjälper dig att tänka djupare över ditt liv och vad det betyder för dig, då är Meditations definitivt värt att kolla in.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Meditations och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Kända Marcus Aurelius-citat

Att läsa Marcus Aurelius-citat kan ge god inblick i hans filosofi, sätt att tänka och inte minst, sätt att leva. Här är några av hans mest kända citat:

  • Det bästa sättet att få hämnd är att inte se ut som fienden.
  • Livet är vad dina tankar gör det till.
  • Gör inga ben om en god gärning gjord, utan gå vidare till nästa.
  • Så länge du lever, så länge som möjligt, var duktig!
  • Man ska stå upprätt, inte hållas upprätt.
marcus aurelius statue

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!