Stoiker (stoicism, mening, filosofi)

Stoiker (stoicism, mening, filosofi)

Vad är stoicism?

Stoicism är en gammal grekisk filosofisk skola som betonar att leva i enlighet med naturen. Det var också kejsare Marcus Aurelius filosofi, som fokuserade på de fyra kardinaldygderna: kärlek, visdom, självkontroll och mod.

Stoicism grundades i Aten av Zeno från Citium och förmedlar att människor kan leva ett gott liv endast om de lever i harmoni med universums naturliga förlopp. Stoisk filosofi blomstrade i hela den romerska och grekiska världen fram till 300-talet e.Kr., och har vunnit i popularitet de senaste åren, eftersom ett antal nya böcker har publicerats i ämnet.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om stoicism och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Stoisk definition

Enligt Merriam-Webster definierar att vara stoisk som “opåverkad av impulser eller känslor; bestämt kontrollerat svar på smärta eller förtvivlan.”

Vad är en stoiker?

En stoiker är någon som kan uthärda smärta eller svårigheter utan att visa för mycket känslor. De kan också vara likgiltiga för saker som annars skulle ge dem nöje.

Stoiker lär att vi inte har kontroll över vad som händer i våra liv, utan att vi har kontroll över hur det påverkar oss och vår inställning till det, eftersom vår lycka bor i oss själva. När du uppnår denna insikt kommer du också att uppnå stoiskt lugn, en mycket givande trygghet som du kommer att klara av, trots att du går igenom tuffa tider.

hva er en stoiker

Stoikerna omfamnade en viss typ av andligt liv. De ansåg att man skulle leva efter naturen, och att världen i grunden är rationell. De trodde också att yttre händelser inte är bra eller dåliga i sig, utan att det snarare beror på hur en person reagerar på dem.

Stoikernas filosofi var mycket inflytelserik i västerländskt tänkande och kultur, och dess idéer har studerats av många människor, från filosofer och poeter till psykologer och teologer.

De mest kända stoikerna

Några av de mest kända stoikerna om det goda livet är Marcus Aurelius, Seneca, Epictetus och Musonius Rufus:

  • Marcus Aurelius var en stoisk filosof och kejsare av Rom från 161 till 180 e.Kr. Han var också en av de fem goda kejsarna i romersk historia.
  • Lucius Annaeus Seneca var en romersk stoisk filosof, statsman, dramatiker och essäist som levde på 1:a århundradet e.Kr.
  • Epictetus var en grekisk stoisk filosof född i Hierapolis, Frygien (nuvarande Pamukkale, Turkiet). Han föddes som slav, men fick senare sin frihet och tillbringade resten av sina år som lärare i Nicopolis, Grekland.
  • Musonius Rufus var Epictetos lärare och en romersk stoisk filosof runt kejsar Neros tid. Han fördömdes och förvisades för att han vägrade att dyrka Nero som en gud.

Böcker om stoicism

Det finns många bra böcker om stoicism, skrivna av både antika och moderna stoiker:

  • Meditationer var kejsar Marcus Aurelius personliga dagbok, där han skrev ner sina djupaste reflektioner över stoicismen medan han skyddade Romarrikets gränser mot tyskarna.
  • On the Shortness of Life är en essä av Seneca som uppmuntrar att göra det mesta av den tid man har, snarare än att slösa bort den.
  • Discourses of Epictetus är en sammanfattning av hans stoiska föreläsningar som har skrivits ner av studenten och historikern Arrian. Av alla äldre stoiska verk är detta det lättaste att läsa, och kunde lika gärna ha skrivits i modern tid, med sin konversationsstil.
  • Hindret är vägen av Ryan Holiday, en av de nyare böckerna om stoicism, har blivit mycket populär eftersom den lär människor hur man förvandlar hinder till möjligheter.
  • Människans sökande efter mening av Viktor Frankl skrevs under andra världskriget när han befann sig i ett koncentrationsläger och han hade förlorat allt – inklusive sin familj. Viktor Frankl fann mening med livet och skapade en teknik som kallas logoterapi, som hjälper människor att hitta mening trots deras lidande.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Meditationer, Discourses och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!