Slaveri

Slaveri

Slaveri är ett system där människor behandlas som egendom som ska köpas och säljas och tvingas arbeta. De flesta känner till förslavandet av mörkhyade människor i Amerika, men förslavning av olika etniciteter har funnits i nästan alla samhällen sedan urminnes tider, och var vanligt i antikens Grekland, Rom, Egypten, Osmanska riket, Kina och Indien.

Slaveriet var en hörnsten i det romerska samhället och ekonomin. Romarna förslavade både utlänningar och medborgare, inklusive hela befolkningar som erövrades i krig.

Slaveriets institution i Rom hade en betydande inverkan på samhället i stort. Slaveriet var en viktig del av ekonomin och för många romare var slavar en viktig del av deras familjer.

Slaveriet i Rom var inte bara en juridisk institution, utan också en kulturell sådan. Slavar var inte bara deras ägares egendom, utan de blev också familjemedlemmar och bidrog till att upprätthålla den romerska kulturen. Vissa behandlades illa av sina ägare, andra behandlades bra.

Slavbefolkningen i antikens Rom beräknas ha varit omkring 5 till 10 miljoner människor, dvs 10 till 20% av Romarrikets beräknade befolkning. Det har hävdats att Julius Caesars armé ensam förde omkring 1 miljon slavar tillbaka till Rom när han väl hade erövrat gallerna.

Om slavarna hade tur, tjänade de pengar genom att utföra sina tjänster, och kunde så småningom köpa sin frihet, så länge ägaren gick med på det. Ett exempel är Marcus Venerius Secundio, en slav i Pompeji som köpte sin frihet och så småningom blev en av de rikaste medborgarna i staden.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om slaveriets historia och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod. Du är inte skyldig att betala något, och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över, om du inte vill fortsätta lyssna på andra böcker.