Kartago

Kartago

Kartago är en gammal stad i Tunisien. Det var huvudstaden i det puniska riket och är känt för de puniska krigen mot det romerska riket, särskilt ledd av general Hannibal. Kartago grundades av fenicier från Tyrus, och dess folk var ättlingar till kanaanéer.

Staden låg vid Nordafrikas kust och blev ett av antikens rikaste handelsimperier. Den hade en befolkning på över 500 000 invånare när den var som mest.

Kartago spelade en viktig roll i de puniska krigen mot Rom eftersom det kontrollerade viktiga handelsvägar. Staden tävlade också med Rom om kontrollen över Sicilien, som de så småningom förlorade till Rom.

Efter tre krig med staden beslutade romarna till slut att Kartago utgjorde ett för stort hot för att fortsätta att existera. År 146 f.Kr ägnade de alltså sju dagar åt att systematiskt förstöra staden och massakrera alla dess invånare.

Kartago återuppbyggdes senare och är nu en förort till Tunis, Tunisiens huvudstad och största stad.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!