Akvedukt (romersk, Segovia, Pont du Gard, etc.)

Akvedukt (romersk, Segovia, Pont du Gard, etc.)

Vad är en akvedukt och vad bär den?

En akvedukt är en struktur som transporterar vatten från en plats till en annan. Akvedukter har funnits i århundraden och har använts av många olika civilisationer. En akvedukt är inte bara en kanal som för vatten över land utan användning av pumpar – den omfattar även de andra delarna som kanaler, tunnlar och broar. De kan vara gjorda av ett enda rör eller en serie rör.

Det är inte bara funktionen av en akvedukt som imponerar på moderna historiker, ingenjörer och turister än i dag; det är också dess vackra design och höga storlek, som fortfarande kan ses både i Rom, Frankrike, Spanien och på andra håll i världen.

Akvadukter

Ordet akvedukt kommer från det latinska ordet “aqua” som betyder vatten och “duce” som betyder att leda eller uppträda. Akvedukter, eller akvadukter, är vanligtvis konstruerade av sten, tegel, betong eller metall.

Vissa akvedukter bär sötvatten, medan andra bär saltvatten eller avloppsvatten. Vissa akvedukter fungerar också som broar eller viadukter, vilket gör dem ännu mer unika.

Romersk akvedukt

Den romerska akvedukten var ett vattenförsörjningssystem byggt för att transportera vatten på avstånd in i Rom. Romerska akvedukter byggdes för att ge dricksvatten och färskvatten till offentliga bad och hus.

Akvedukterna konstruerades med sten- eller betongkantade kanaler, ibland täckta med tegel eller trä. Romarna var de första som använde blyrör, vilket gjorde att de kunde bygga längre akvedukter än tidigare civilisationer. De var också den första civilisationen som använde underjordiska kanaler, som de grävde för att minska risken för föroreningar.

Staden Rom hade så småningom 11 akveduktsystem som ibland sträckte sig så långt som 130 kilometer bort från staden, och var så höga som 50 meter.

Följande är en översikt över några av de mest kända romerska akvedukterna.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om romersk historia och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Segovia

akvedukten i segovia

Segovia-akvedukten är ett populärt exempel på en gammal romersk akvedukt. Beläget i den spanska regionen Kastilien och León, byggdes det under det första århundradet e.Kr.

Akvedukten är den viktigaste delen av vattenförsörjningsinfrastrukturen i Segovia. Den byggdes för att föra vatten från Rio Frio-floden till denna stad och förse dess invånare med vatten för att dricka, laga mat och andra hushållsändamål.

De delar av akvedukten som ligger ovan jord har en längd på 728 meter och omfattar 165 valv som spänner över dalar och sluttningar. Bygget bildar en akvedukt som Segovias medborgare fortfarande kan vara stolta över, och en magnifik syn som stadens turister kan njuta av.

Pont du Gard

pont du gard

Pont du Gard är en gammal romersk akvedukt i Frankrike. Det ligger i den södra delen av landet, cirka 25 km nordost om Avignon.

Pont du Gard-akvedukten byggdes som en del av en 50 km lång akvedukt som förde vatten från källorna vid Uzes till den romerska kolonin Nîmes. Akveduktbron sträcker sig över Gardonfloden nära Uzès och har klassats som ett världsarv sedan 1985 på grund av dess historiska betydelse.

Konstruktionen är kolossal, och en akvedukt Frankrike inkluderar i sitt kulturarv.

Aqua Virgo

aqua virgo

Aqua Virgo var en viktig akvedukt i Rom. Det byggdes år 19 f.Kr. av Agrippa och hans son, Lucius, för att ge staden färskvatten. Akvedukten gick från en källa vid foten av berget Algidus till Rom. Aqua Virgo levererade vatten till offentliga bad, latriner och hem utanför stadsmuren på Janiculum Hill.

Den försåg också offentliga fontäner inne i Porta Sanqualis, nu kallad Porta Maggiore, och var en akvedukt från vilken Rom fick sin nödvändiga tillgång till vatten.

Aqua Claudia

aqua claudia

Aqua Claudia byggdes för att tillhandahålla rent vatten till invånarna i Rom. Det anses vara en av de mest imponerande bedrifterna inom ingenjörskonst och arkitektur i antikens Rom.

Aqua Appia

aqua appia

Aqua Appia var den första akvedukten i Rom, och därför en av de mest kända. Det byggdes av Appius Claudius Caecus, en censor och konsul 312 f.Kr. Akvedukten skapades för att ge Rom en jämn tillförsel av vatten och för att minska risken för vattenbrist.

Valens akvedukt

valens aqueduct

Valens akvedukt var den enda vattenförsörjningen till Istanbul i över tusen år och byggdes av kejsar Valens år 373 e.Kr. Akvedukten utgår från en källa i Çamlıcadalen, strax öster om Istanbul och slutar vid en sjö som heter Lake Yenişehir. Akveduktens synliga längd är 971 meter.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om antik historia och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!