Konstantinopel

Konstantinopel

Konstantinopel var huvudstad i det romerska riket, senare bara det östra romerska riket. Det var också känt som Bysans. Staden grundades av den romerske kejsaren Konstantin I år 330 e.Kr., bestod staden i mer än 1 000 år innan den erövrades av det osmanska riket 1453 e.Kr.

Konstantin: Konstantinopels grundare

Konstantin: Konstantinopel sin grunnlegger

År 324 e.Kr. fick Konstantin I i en vision där han såg en skylt med de grekiska orden “Byzas” och “eis tin polin” (som betyder “till Bysans”). Han tog detta som en indikation från Gud att återuppbygga en gammal grekisk stad som heter Bysans på den platsen. År 330 e.Kr han beordrade sina trupper att bygga den nya staden på den platsen och döpte om den till Konstantinopel.

Konstantin valde denna plats eftersom den låg centralt i imperiet och hade tillgång till både Europa och Asien. Staden blev snabbt ett viktigt centrum för handel och kultur.

Konstantinopel var också hem för många av imperiets viktigaste religiösa platser, inklusive Hagia Sofia och de heliga apostlarnas kyrka. På grund av dess strategiska läge och rika historia kallades Konstantinopel ofta som “det nya Rom”.

Det var här som det östromerska riket skulle fortsätta i nästan 1 000 år, efter rikets fall 476 e.Kr.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Konstantinopels historia och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Konstantinopels fall

Konstantinopels fall

Konstantinopels fall var en vändpunkt i historien. Det markerade slutet på det bysantinska riket och början på det osmanska riket. I århundraden hade Konstantinopel varit en viktig strategisk stad, som stod vid korsningen mellan Europa och Asien. Men 1453 föll det i de osmanska turkarna efter en lång belägring, när stadens ikoniska murar och höga byggnader inte kunde hålla inkräktarna utanför. 

Vad hände med Konstantinopel?

Hva skjedde med Konstantinopel?

År 1453 föll därför Konstantinopel det osmanska riket. Osmanerna kunde bryta igenom stadens försvar tack vare deras användning av kanoner. Staden fortsatte att fungera som huvudstad i det osmanska riket fram till 1867 då den flyttades till Ankara.

Varför är Konstantinopels fall viktigt?

Konstantinopels fall är betydande, delvis för att det markerade slutet på det bysantinska riket och öppnade Medelhavet för osmansk kontroll. Evenemanget hade också en betydande inverkan på europeisk politik och kultur. Staden hade varit ett viktigt centrum för handel och lärande, och dess fall ledde till en tillströmning av forskare och konstnärer från öst

Denna exponering för nya idéer och kulturer hjälpte till att stimulera renässansen, som skulle förvandla Europa i århundraden framöver.

Vad heter staden Konstantinopel idag?

Hva heter byen Konstantinopel i dag?

Konstantinopel blev senare känd som Istanbul, som staden heter än idag. Istanbul är en livlig stad och hem för mer än 15 miljoner människor. Även om dess dagar som kejserlig huvudstad sedan länge är förbi, gör dess rika historia och unika läge det till en mycket fascinerande stad.

När blev Konstantinopel Istanbul?

När ottomanerna hade erövrat Konstantinopel 1453 döptes staden om till Istanbul och gjordes till det osmanska rikets nya huvudstad. Under ottomanskt styre blomstrade Istanbul som ett centrum för handel och kultur. Idag är det den största staden i Turkiet och en av de mest populära turistdestinationerna i världen. 

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Konstantinopels fall och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Vad kallade vikingarna Konstantinopel?

Hva var vikingenes navn på Konstantinopel?

När vikingarna belägrade Konstantinopel år 860 blev de så imponerade av vad de såg att de döpte Miklagard, vilket betyder “stor stad” på norrländska. Miklagard var alltså också vad vikingarna kallade det vi nu känner som Istanbul. Så nästa gång du är i Istanbul, kom ihåg att du verkligen går i vikingarnas fotspår!

Slutsats

Konstantinopel var en gång en av de viktigaste städerna i världen. Det fungerade som huvudstad i det östra romerska riket i århundraden. Tyvärr måste allt få ett slut. 1453 föll Konstantinopel för de osmanska turkarna – en händelse som har dramatiserats i miniserien Rise of Empires: Ottoman.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!