Miklagård

Miklagård

Miklagård var namnet på Bysans av vikingarna, och det blev snabbt ett viktigt stopp för nordiska handelsmän. Staden hette senare Konstantinopel, och idag Istanbul.

Miklagård, eller Miklagarðr, som ligger vid korsningen av två stora handelsvägar, var hem för ett stort samhälle av vikingar som tjänstgjorde i Væringergarden (engelska: Varangian Guard), kejsarens livvakt. Dessa vikingar kallades væring.

Även om de betraktades som utomstående, assimilerade vikingarna snabbt i det bysantinska samhället, gifte sig in i adelsfamiljer och steg till höga positioner i regeringen. Med tiden minskade dock antalet och på 1200-talet hade den sista av bysantinerna med vikingaförfäder dött ut.

Deras arv lever dock vidare i de många ortnamn de lämnade efter sig, som Moskva, som kommer från det fornnordiska ordet för “marknadsplats”. Idag är Miklagård ihågkommen som en stad där öst mötte väst, och dess unika historia fortsätter att fascinera både forskare och lekmän.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!