Oden

Oden

Oden är en nordisk gud som kommer från den germanska mytologin. Hans namn kommer från Woden, som var mest utbredd bland tyskarna under romartiden.

I nordisk mytologi är han gudarnas allfader och far till Thor. Han är typiskt avbildad som en gammal man med långt skägg, klädd i en kappa och en bredbrättad hatt. Han har ofta sällskap av sina två korpar, Huginn och Muninn, som flyger runt i världen och ger honom nyheter.

Oden förknippas också med visdom, krig och död. I nordisk mytologi offrade han ett av sina ögon för att dricka ur visdomens brunn. Hans fru, Frigg, är den nordiska äktenskapets gudinna. De bor i Asgård, en av de nio världarna i nordisk mytologi.

Oden är en komplex karaktär med många tillhörande symboler och berättelser. Som sådan ger han en fascinerande inblick i nordisk mytologi och religion, men också dess rötter härrörande från germansk mytologi.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!