Nordisk mytologi

Nordisk mytologi

Nordisk mytologi är samlingen av mytologiska berättelser som tillhör de skandinaviska folken, och härstammar från tyskarna. Dessa berättelser skrevs först ned av Snorre Sturlason på Island från 1200-talet och berättar om en värld bebodd av många gudar och gudinnor.

Den nordiska mytologin är en delmängd av germansk hedendom, som även inkluderar anglosaxisk hedendom. Den nordiska mytologin har alltså ett samband med det romerska riket, i och med att nordiskt härstammar från den germanska kulturen.

Romarna kom att erövra Germanien på 100-talet f.Kr. och deras imperium sträckte sig så småningom till floderna Rhen och Donau. Det var under denna tid som de började lära sig om nordisk mytologi, som var en stor del av den antika germanska kulturen.

Omkring 300 e.Kr kom den nordiska mytologin gradvis till Sverige, och blev mer och mer utbredd – långt innan vikingatiden började mer än 400 år senare.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!