Imperium

Imperium

Ett imperium är en typ av stat som har omfattande kontroll över stora områdens mark, människor och resurser. Ordet “imperium” kommer från det latinska ordet imperium som betyder “kommando”.

Imperiets historia kan spåras tillbaka till antiken. I det antika Rom var en kejsare en härskare som hade fullständig och absolut makt. Romarriket var ett av de mäktigaste imperier i antikens historia.

Det finns fyra typer av imperier:

  1. Forntida imperier: De fanns före modern tid och bestod mestadels av kungadömen. Dessa imperier var baserade på en centraliserad makt med en komplex social hierarki. Exempel är det romerska och Osmanska riket.
  2. Hegemoniska imperier: Dessa imperier kännetecknades av en enda supermakt som utövade sin dominans över andra länder för att kontrollera dem. Exempel inkluderar det brittiska imperiet och det umayyadiska imperiet.
  3. Multipolära imperier: Dessa kännetecknas av att mer än en supermakt utövar sin dominans över andra länder för att kontrollera dem. De bygger på ekonomisk, kulturell, militär och politisk dominans. Som exempel kan nämnas Sovjetunionen och USA.
  4. Postmoderna imperier: Dessa imperier kännetecknas av ett försök att integrera social struktur med stor ekonomisk, kulturell, politisk och militär makt på ett sätt så att centralmakten inte dominerar imperiet för dess långsiktiga existens. De är inte baserade på en centraliserad makt, utan snarare på en “mjuk makt” i centrum. Exempel inkluderar den brittiska Raj, Kina och Europeiska unionen.

Framväxten av imperier har tillskrivits många saker som geografi, klimat, naturresurser och teknik för att nämna några.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!