Romulus och Remus grundade Rom

Romulus och Remus grundade Rom

Romulus och Remus är grundarna av Rom, och två av de mest kända namnen i romerska imperiets historia. Men vilken familjebakgrund kom de ifrån? Hur kom det sig att de hittades och uppvaktades av en varghona? När kom de till makten? Och viktigast av allt, hur dog de? Du hittar svaren på dessa frågor nedan.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Romulus och Remus och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Romulus och Remus: Roms grundare enligt romersk mytologi

Enligt romersk mytologi och legend var tvillingbröderna Romulus och Remus grundarna av Rom.

Romulus och Remus legend (engelska: Romulus and Remus)

Legenden och historien om Romulus och Remus börjar med deras mamma, Rhea Silvia. Hon är dotter till Numitor – kungen av staden Alba Longa i centrala Italien. Numitor har en bror, Amulius, som, efter livslång avundsjuka på sin brors styre, tvångsavsätter Numitor.

Amulius tvingar sedan Rhea att bli en vestalisk kvinna (och därför måste vara kysk), för att hindra henne från att föda rättmätiga arvingar till tronen som kan stoppa en käpp i hans hjul. Rhea föder två pojkar, Romulus (även kallad Romulus) och Remus. Och vem är pappan? Ingen mindre än krigsguden Mars.

Romulus og Remus sagn

Amulius beordrar sedan pojkarna att drunkna i floden Tibern, men tråget de placeras i flyter säkert nerför floden, tills det stannar vid det framtida Roms strand. Tvillingarna hittas här av en vargmamma, som både ammar och matar dem tills de hittas av herden Faustulus. Faustulus och hans fru tar sedan hand om tvillingarna tills de är gamla nog att ta hand om sig själva.

romulus og remus tiber

Romulus och Remus blir så småningom ledare för en grupp äventyrliga ungdomar, dödar Amulius, återställer sin farfar Numitor till tronen och hittade en stad på platsen där de hade räddats. Staden har ännu inget namn.

Remus och Romulus hamnar i ett våldsamt argument

Romulus och Remus är oense om huruvida en stadsmur ska byggas; den första vill det, den andra vill inte. Romulus bygger stadsmuren och Remus hoppar hånfullt över den för att visa hur dåligt skydd den ger. I ett anfall av raseri dödar Romulus sin bror. Romulus befäster sin makt och staden är uppkallad efter honom, med namnet Rom. Romulus anses därför vara den sanna grundaren av Rom.

remus og romulus

Sabinerna och Sabinernas erövring

För att öka stadens befolkning erbjuder Romulus asyl till flyktingar och landsförvisade. Staden har dock ont ​​om kvinnor, så han arrangerar en kidnappning på hög nivå, där han bjuder in grannstammen Sabines till en festival och säger åt alla ensamstående romerska män att föra bort en kvinna var.

Trots inledande avsky och motstånd gifter sig de sabinska kvinnorna med romarna och hindrar deras stam från att belägra och attackera Rom. Romulus undertecknar sedan ett fördrag, varigenom den sabinska kungen Titus Tatius blir hans medhärskare över staden. Titus dör en kort tid senare, och Romulus blir ensam kung igen.

Romulus regerar länge, innan han mystiskt försvinner i en storm och dör. Romarna ser detta som ett tecken på att han har blivit upphöjd till att bli en gud och dyrkar honom därefter som guden Quirinus.

sabinerne og sabinerinnerovet

Vem grundade Rom egentligen?

Hittade Romulus och Remus verkligen Rom? Svaret är helt enkelt att vi aldrig kan få reda på det. Roms ursprungsmyt uppstod med största sannolikhet på 300-talet f.Kr., och det kan inte bevisas att varken Romulus eller Remus existerade. Stadsnamnet “Roma” bekräftades troligen inte heller förrän långt efter den förmodade grundläggningen 753 f.Kr.

Till och med den kapitolinska varghonan, en av de mest kända statyerna som föreställer vargmodern som sägs ha fostrat tvillingarna Romulus och Remus, tros ha gjorts i den tidiga republiken, runt slutet av 600-talet eller början av 500-talet f.Kr. De ammande tvillingarna tillkom på 1500-talet.

Även om legenden om Romulus och Remus kanske inte är sann, säger den oss ändå mycket om romarnas försök att skapa en ursprungsmyt som upphöjde Rom som den utvalda staden för att leda världsordningen framåt. Romulus och Remus kanske inte är verkliga, men de var det för romarna.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Romarrikets historia och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Källor: 

  1. Romulus och Remus.” Encyclopedia Britannica. Besökt 26.11.2021.
  2. För en dramatisering av legenden om Romulus och Remus, se serien Romulus.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!