Krigsguden Mars: Romersk gud för krig och jordbruk

Krigsguden Mars: Romersk gud för krig och jordbruk

En av de mest populära figurerna i den romerska mytologin är krigsguden Mars. Mars är son till Jupiter och Juno, och har hyllats i den romerska kulturen genom århundradena. Även om han i första hand tillskrivs krigföring, är han också känd som jordbrukets gud, och är känd för att ha dyrkats främst av både den romerska militären och landets bönder för sina krafter som beskyddare.

Festivaler tillägnade honom firades faktiskt också i mars månad, som bär hans namn, och i oktober månad, som tros vara den period som präglas av början och slutet av militära kampanjer och jordbruksaktiviteter i regionen.

Grekisk motsvarighet till krigsguden Mars

Även om krigsguden Mars är den som dyrkas i romersk mytologi, har han en grekisk motsvarighet, Ares, som är känd för att ha negativ symbolik och bildspråk förknippade med honom, vilket är anledningen till att Ares var föremål för hån i det grekiska trossystemet.

Mars, å andra sidan, sågs som beskyddare av det romerska folket och nationen Rom, varför han anses vara en hjälte. Även om guden Mars generellt sett ses i ett positivt ljus, finns det några versioner där han avbildas för sin vilda natur. Detta samband orsakades av Mars förhållande till skogen.

Mars Ultors tempel

Ett av de gamla och viktiga templen för krigsguden Mars ligger på Campus Martius, känt som ett romerskt militärt övningsområde. Detta tempel är känt för att ha tillägnats Mars av den legendariske kungen Numa Pompilius. Men även om det bara fanns två tidiga tempel tillägnade Mars, gav kejsar Augustus honom större betydelse och utökade omfattningen av sin kult.

Under Augustus blev Mars känd som Mars Ultor eller Mars “Hämnaren”, och blev Julius Caesars privata väktare och hämnare efter hans död 44 f.Kr. Denna tolkning gjorde hans kult ännu mer betydelsefull i den romerska militären, ibland till och med viktigare än Jupiters gud av åska och blixtar.

Krigsguden Mars var också jordbrukets gud

Förutom att vara krigsguden var Mars också känd som jordbrukets gud. Han hade makten att skapa förhållanden som gjorde det möjligt för grödor att växa och frodas, och avvärja naturkrafter som annars skulle kunna orsaka skador på grödor eller markområden och på så sätt hindra livsmedelsproduktionen. Dessa förmågor ledde till slutsatsen att virilitet och dygd var bland hans utmärkande drag.

Guden Mars är också en framstående figur i den romerska mytologin som far till Romulus och Remus, de legendariska grundarna av Rom. Är inte det en bra start på en ursprungshistoria, jag vet inte vad det är!

Berättelserna om Mars är många, men olika berättelser lyfter fram olika egenskaper och genealogiska fakta om denna romerska gudom. Men även om vissa detaljer kan variera i olika återberättelser, kvarstår den gemensamma faktorn att krigsguden Mars var och fortfarande är allmänt vördad som Roms beskyddare.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!