Romerska siffror: Översikt, kalkylator och fakta

Romerska siffror: Vad de är och hur man använder dem

Romerska siffror är ett fascinerande talsystem som går tillbaka mer än 2 000 år till antikens Rom. Dessa siffror, som består av bokstäver och symboler, har en rik historia och är djupt rotade i det romerska imperiets kulturella och matematiska arv.

De gamla romarna använde systemet för att räkna, och det spred sig så småningom till många andra länder, även om de hade sina egna metoder för att skriva siffror.

Det romerska talsystemet är baserat på sju bokstäver, som var och en motsvarar följande värden:

 1. I = 1
 2. V = 5
 3. X = 10
 4. L = 50
 5. C = 100
 6. D = 500
 7. M = 1000

På den här sidan hittar du allt du behöver veta om romerska siffror, inklusive deras ursprung, utveckling och användning, samt en kalkylator som du kan använda för att omvandla romerska siffror till vanliga siffror. Du hittar också en lista över de mest använda romerska siffrorna och svar på några av de vanligaste frågorna om detta unika talsystemet.

Romerska siffror omvandlare

Du kan enkelt konvertera romerska siffror till siffror och vice versa med verktyget nedan.

Ursprunget till romerska siffror

Romerska siffror har sitt ursprung i det antika Rom runt 800-talet f.Kr. Vid den här tiden utvecklade romarna sitt eget skriftsystem (latin) och de började använda siffror i sin administrativa och kommersiella verksamhet. De tidigaste romerska siffrorna var enkla symboler som symboliserade värdet av antalet föremål. Till exempel användes bokstaven “I” för att representera siffran ett, “V” för fem och “X” för tio.

Utvecklingen av romerska siffror

Det romerska talsystemet utvecklades gradvis och blev mer komplext med tiden. För att symbolisera större siffror användes olika kombinationer av bokstäverna. Att till exempel lägga till “I” och “I” ger dig “II” för två, och subtrahera “I” från “V” ger dig “IV” för fyra. Detta system gjorde det möjligt för romarna att uttrycka tal upp till flera tusen. Det är värt att notera att romerska siffror inte hade en nolla, vilket gjorde beräkningar mer utmanande än dagens decimalsystem.

Användningen av romerska siffror i Romarriket

Romerska siffror var utbredda i hela Romarriket och användes i en rad sammanhang, från datum och pengar till byggprojekt och mått. De var särskilt viktiga inom arkitekturen, där romerska siffror ofta graverades in i byggnader för att markera åren de byggdes, eller för att indikera strukturella detaljer. Till exempel har Colosseum i Rom, som byggdes mellan 70 och 80 e.Kr., romerska siffror inskriptioner som anger byggnadsåren.

Romerska siffror i modern tid

Även om det romerska talsystemet har fallit ur bruk som ett primärt talsystem för vetenskapliga och matematiska ändamål, lever det fortfarande kvar idag i en rad sammanhang. Du hittar dem på klockor och i film- och TV-titlar. Romerska siffror används också för att numrera kapitel i böcker och i samband med kulturevenemang som Super Bowl i USA.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om romersk historia och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Hur räknar man med romerska siffror?

Att använda romerska siffror för att utföra matematiska beräkningar kan vara lite mer utmanande än att använda arabiska siffror (de vi vanligtvis använder idag), men det är fullt möjligt. Här är de grundläggande reglerna för beräkning med romerska siffror:

 1. Konvertera till arabiska tal: Först måste du konvertera alla romerska siffror i beräkningen till arabiska siffror.
 2. Utför beräkningen: När alla tal omvandlas till arabiska tal kan du utföra önskad beräkning (addition, subtraktion, multiplikation eller division).
 3. Konvertera tillbaka till romerska siffror: Efter att ha fått resultatet i arabiska siffror kan du konvertera det tillbaka till romerska siffror om det behövs.

Låt oss gå igenom varje steg i detalj:

Tillägg:

För att lägga till två eller flera romerska siffror, lägg helt enkelt till deras arabiska form. Du kan sedan konvertera resultatet tillbaka till romerska siffror om det behövs. Till exempel, för att lägga till III (3) och IV (4):

III (3) + IV (4) = 3 + 4 = 7

För att uttrycka resultatet i romerska siffror skulle du skriva det som VII (7).

Subtraktion:

Subtraktion i romerska siffror innebär att man subtraherar en romersk siffra från en annan. Se till att siffrorna följer de korrekta reglerna för subtraktion. Till exempel, för att subtrahera IV (4) från VII (7):

VII (7) – IV (4) = 7 – 4 = 3

Resultatet uttrycks som III (3).

Multiplikation:

För multiplikation, konvertera de romerska siffrorna till arabiska siffror, utför multiplikationen och konvertera sedan tillbaka resultatet till romerska siffror. Till exempel, för att multiplicera III (3) med II (2):

III (3) * II (2) = 3 * 2 = 6

Resultatet uttrycks som VI (6).

Division:

Division med romerska siffror är möjlig, men kan resultera i bråk. Konvertera de romerska siffrorna till arabiska siffror, utför divisionen och konvertera sedan tillbaka resultatet till romerska siffror. Till exempel, för att dividera X (10) med V (5):

X (10) ÷ V (5) = 10 ÷ 5 = 2

Resultatet uttrycks som II (2).

Kom ihåg att det kan vara besvärligt att utföra komplexa beräkningar med romerska siffror, och det är bekvämare att använda arabiska siffror för avancerad matematik som algebra och beräkning av ränta. Romerska siffror används främst för deras historiska och estetiska värde.

Kalkylator för romerska siffror

Lyckligtvis kan komplicerade romerska siffror beräknas med denna kalkylatorn. Enklare siffror hittar du i översikten nedan. (Kul fakta: Ordet “kalkylator” kommer faktiskt från det latinska ordet “calculus”, som betyder sten eller liten sten som används för att räkna.)

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om romersk historia och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Frågor och svar om romerska siffror

Nedan hittar du enkla svar på några av de vanligaste frågorna om romerska siffror.

Hur skriver man i romerska siffror?

För att skriva i romerska siffror använder du särskilda symboler för att representera tal istället för vanliga siffror. Detta inkluderar M för 1000, D för 500, C för 100, L för 50, X för 10, V för 5 och I för 1.

Vad står den romerska siffran I för?

Den romerska siffran I representerar numret “1.”

Vad är 9 i romerska siffror?

Romerska siffran 9 är “IX.”

Vad är 11 i romerska siffror?

11 representeras på romerska siffror som “XI.”

Vad är 13 i romerska siffror?

Romersk siffra 13 är “XIII.”

Vad är 14 i romerska siffror?

Romersk siffra 14 är “XIV.”

Vad är 22 i romerska siffror?

Romersk siffra 22 är “XXII.”

Vad är 24 i romerska siffror?

Romerska siffran 24 skrivs som “XXIV.”

Vad är 30 i romerska siffror?

30 på romerska siffror är “XXX.”

Hur skriver man 40 på romerska?

40 skrivs på romerska som “XL.”

Vad är 50 i romerska siffror?

50 på romerska siffror är “L.”

Vad är 55 i romerska siffror?

Romerska siffran 55 är “LV.”

Vad är 57 i romerska siffror?

57 på romerska siffror skrivs som “LVII.”

Vad är 100 i romerska siffror?

Romerska siffran 100 är “C.”

Vad är 551 i romerska siffror?

Romerska siffran 551 skrivs som “DLI.”

Vilken bokstav står för tusen?

Bokstaven som representerar tusen i romerska siffror är “M“.

Vad är 1500 i romerska siffror?

1500 i romerska siffror skrivs som “MD.”

Vad är 10000 i romerska siffror?

Romerska siffran 10000 är “.” (X med en linje tvärsöver.)

Vad är siffran IV?

IV är den romerska siffran för 4, och är ofta förknippad med ett antal betydelser och tolkningar. Numret har använts genom historien inom både konst och vetenskap, i allt från katedraler till ekvationer. Vissa tror att detta nummer har symbolisk betydelse när det kommer till att representera olika begrepp som elementen jord och vatten.

Vad är V för siffra?

V är den romerska siffran för 5.

Vilken siffra är IX?

IX är den romerska siffran för 9.

Vad betyder XII?

Den romerska siffran XII är liknande 12.

Vad är XVI?

Den romerska siffran XVI motsvarar siffran 16.

Vad är XVII?

XVII motsvarar 17 i romerska siffror.

Vad är XXI?

Den romerska siffran XXI motsvarar numret 21.

Vad är XVIII?

Romerska siffran XVIII motsvarar 18.

Vad är XIX?

XIX motsvarar 19 i romerska siffror.

Vad heter våra siffror?

Våra vanliga siffror kallas arabiska siffror och inkluderar siffrorna 0 till 9: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 och 9.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om romersk historia och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Vidare läsning

Om du vill lära dig mer om romerska siffror kan du utforska dessa böcker som ger insikt i historien, användningen och innebörden av det romerska talsystemet:

 1. “Roman Numerals: A History of Ancient and Medieval Numbers” av Arthur Geisert: Den här boken ger en detaljerad historisk redogörelse för romerska siffror, som spårar deras ursprung i det antika Rom såväl som deras utveckling genom medeltiden. Geiserts verk är välinformerat och illustrerat, vilket gör det till en tillgänglig och engagerande läsning för dem som är intresserade av romerska siffrors historiska sammanhang.
 2. “The Universal History of Numbers: From Prehistory to the Invention of the Computer” av Georges Ifrah: Även om den enbart fokuserar på romerska siffror, ger den här boken en solid översikt över historien om siffror och talsystem, inklusive romerska siffror. Ifrahs bok ger ett bredare perspektiv på utvecklingen av numeriska notationer och deras kulturella betydelse.
 3. “Roman Numerals and Arithmetic in the Middle Ages” av Charles Burnett: Denna vetenskapliga bok fördjupar sig djupt i den medeltida användningen av romerska siffror i matematiska och vetenskapliga sammanhang. Burnetts forskning belyser hur romerska siffror användes i praktiska syften under medeltiden, vilket gör detta till en nyckelkälla för dem som är intresserade av den historiska användningen av romerska siffror.

Citera denna artikel: F. Osen. “Romerska siffror.” Romarriket.se. Hämtad från: https://romarriket.se/romerska-siffror (Nedladdat: Läsdatum).

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!