Hadrianus mur (längda, karta etc.)

Hadrianus mur (längda, karta etc.)

Om du någon gång har läst eller hört talas om det romerska riket i skolan så känner du säkert till Hadrianus mur. Men vad är det egentligen? Och varför är det så viktigt? Nedan kommer vi att titta närmare på historien och betydelsen av detta berömda romerska landmärke.

I vilket land fanns Hadrianus mur?

Hadrianus mur fanns i England, och är en defensiv befästning byggd av det romerska imperiet under kejsar Hadrianus regeringstid. Byggt mellan åren 122 och 128 e.Kr. sträckte det sig längs Storbritanniens stränder, från floden Tyne i öster till Solway Firth i väster. 

Hadrianus mur: Historia om varför den byggdes

Hadrians mur: Historie om hvorfor den ble bygget

Det finns två huvudsakliga teorier om varför Hadrianus mur byggdes. Den första teorin är att den var avsedd att försvara sig mot barbarernas invasioner från norr. Den andra teorin är att den byggdes för att stärka Roms grepp om Storbritannien och förhindra uppror från infödda britter. Det finns vissa bevis som stödjer båda teorierna. Till exempel, efter att muren var klar, fanns det inga större barbarinvasioner från norr. Samtidigt fanns det flera uppror av infödda britter under denna tidsperiod. 

Hadrianus mur längda

Hadrianus mur (på engelska Hadrianus mur) var 117 kilometer lång. Längs murens längd fanns 16 fort, som vart och ett var placerat med ungefär en dagsmarsch från varandra. Mellan varje fort fanns mindre fästningar som kallas milecastles, som användes för att hysa trupper och fungera som utkik. 

Hur hög var Hadrianus mur?

Hadrianus mur var gjord av sten och var cirka 5 meter hög och 3 meter bred.

Hadrianus mur karta

Hadrians mur kart

Ovan kan du se en karta över Hadrianus mur, med de många forten som byggdes från väst till öst i England. Den grå linjen visar muren, de grå cirklarna visar forten och de andra linjerna och cirklarna visar olika vägar och fort som sträckte sig genom Romarrikets England. 

Vilken betydelse har Hadrianus mur idag?

Hadrianus mur är betydelsefull eftersom det är en av de bäst bevarade romerska ruinerna i Storbritannien. Det är också en av de mest populära turistattraktionerna i landet, med över 2 miljoner besökare varje år. Dessutom lades Hadrianus mur upp på Unescos världsarvslista 1987. 

Hadrianus mur är ett fascinerande stycke historia som har bestått tidens tand. Om du någonsin har chansen att besöka Storbritannien, se till att lägga till den i din lista över platser att se!

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!