Rubicon

Rubicon

Rubicon är en av de mest kända floderna i Italien och anses vara bland de viktigaste floderna i antikens Rom. Rubicon ligger i norra Italien och rinner ut i Adriatiska havet. Den är cirka 90 mil lång. Floden fick sitt namn efter de rödfärgade stenarna den var gjord av och är även känd som “Rio de la Plata” eller “Röda floden”.

När korsade Caesar Rubicon?

År 49 f.Kr korsade Julius Caesar Rubicon med sin armé och förklarade därmed symboliskt krig mot Pompejus och Rom. Denna åtgärd var olaglig eftersom han hade fått förlängning för sin tid som konsul och inte var tänkt att delta i någon militär aktivitet.

Genom att korsa floden inledde Caesar alltså ett inbördeskrig som skulle avgöra Roms framtid och lägga grunden för Romarriket. Genom att korsa floden trotsade Caesar order från senaten att stanna kvar i norra Italien och marscherade istället till Rom och försökte ta över republikens ledarskap.

Lotten kastas

När Julius Caesar korsade Rubicon, yttrade han berömt “alea iacta est” eller “tärningen är kastad”, även översatt som “lotten är kastad.” Istället för att vända sig proklamerade han denna ikoniska fras i spetsen för tusen romerska trupper som lovade att följa honom vart han än ledde dem.

Detta val skulle medföra år av blodsutgjutelse och fullständig kontroll över nästan alla länder runt Medelhavet. Som historien har visat oss gång på gång har dessa tre enkla ord uppnått odödlighet i vår kultur på grund av deras betydelse som en ikonisk vändpunkt.

Vad innebär det att korsa Rubicon?

Frasen “korsa Rubicon” betyder “ingen återvändo.” Att korsa Rubicon är att inleda ett betydelsefullt åtagande utan någon garanti för framgång eller säker återkomst, för att klara en definitiv punkt där ingen vändning går.

Än idag används korsning av Rubicon som ett uttryck för att beskriva ett betydelsefullt beslut man måste fatta för att gå vidare med något betydelsefullt och livsförändrande, särskilt när det beslutet innebär risker.