Bysans

Bysans

Bysans, var centrum för det bysantinska riket, även kallat det östra romerska riket. Imperiet grundades av Konstantin den Store år 330 e.Kr., och varade i över 1 000 år.

Det bysantinska riket grundades av Konstantin den Store efter hans seger i slaget vid Milvianska bron 312. Han etablerade en ny huvudstad i Bysans, senare kallad Konstantinopel, (dagens Istanbul), som blev känd som “Nya Rom”.

År 330 överförde han lagligen titeln kejsare till sig själv och sina arvingar från Rom, som hade varit under kontroll av hans västromerska rike; hädanefter skulle kejsare krönas i Konstantinopel istället för Rom.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!