Julius Caesar död

Julius Caesar död

Den 15 mars år 44 f.Kr. mördades den romerske diktatorn Julius Caesar av en grupp senatorer. Detta förräderi skulle förändra den romerska historiens gång för alltid. I det här blogginlägget kommer vi att ta en titt på händelserna som ledde till Julius Caesars död, själva mordet och efterdyningarna av denna ödesdigra dag.

Uppbyggnaden till mordet på Julius Caesar

Åren före sin död hade Julius Caesar etablerat sig som en av Roms mest kända ledare. Han hade erövrat stora territorier i Gallien och Storbritannien, vilket befäste Roms status som en internationell supermakt. Hans militära framgångar hade gjort honom mycket populär bland det romerska folket, och många såg honom som en potentiell kunglig kandidat. Alla var dock inte ett fan av Caesar. Medan hans anhängare berömde honom som en stor ledare, såg hans kritiker honom som en makthungrig härskare som började bli för stor för sin position.

När spänningarna mellan Caesar och hans motståndare kom till sin spets, verkade inbördeskrig oundvikligt. Men innan det kunde komma till det beslutade Caesars fiender att ta saken i egna händer och mörda honom. På Ides i mars – den 15:e dagen i månaden – lockade en grupp senatorer Caesar till Pompejus teater under falska förevändningar. Där högg de ihjäl honom. Det sägs att när Marcus Brutus – en av Caesars lönnmördare och närmaste vänner – tilldelade det dödliga slaget, yttrade Caesar orden “Et tu Brute?” (“Även du Brutus?”).

Efterdyningarna av Julius Caesars död

Julius Caesars död kastade Rom i kaos. Under månaderna som följde plågades Rom av upplopp, uppror och inbördeskrig. Till slut besegrades Brutus och hans medkonspiratörer av Caesars närmaste vän och general Mark Antony. Antony slog sig sedan ihop med en annan av Caesars generaler – Octavianus – och tillsammans bildade de det andra triumviratet (ett styrande organ som består av tre män). Denna allians skulle visa sig vara kortvarig; Octavianus motsatte sig så småningom Antony och besegrade honom i slaget vid Actium. Octavianus blev då den första kejsaren av det romerska imperiet – mannen som senare skulle bli känd som Augustus Caesar.

Mordet på Julius Caesar den 15 mars 44 f.Kr. var en vändpunkt i den romerska historien. Detta svek, utfört av en grupp missnöjda senatorer, utlöste en period av omvälvningar och blodsutgjutelse som så småningom skulle leda till uppkomsten av Roms första kejsare, Augustus Caesar. I det här blogginlägget har vi tagit en titt på uppbyggnaden till Caesars mordet, själva händelsen och efterdyningarna.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!