Romersk teater

Romersk teater

Den romerska teatern skilde sig mycket från grekernas. Den var starkt influerad av etruskerna, men utvecklades självständigt och hade sina egna konventioner, former och traditioner.

Romersk teater är uppdelad i tre olika faser: gammal latinsk komedi, ny latinsk komedi och tragedi.

Gammal latinsk komedi

Den första formen av romersk teater kallades gammal latinsk komedi. Denna komedistil var mycket lik etruskiska farser. De var korta pjäser med få karaktärer som ofta kastade ljus över aktuella saker eller lokala kändisar. Plautus och Terence var två kända dramatiker från denna period.

Ny latinsk komedi

Den andra fasen av romersk teater är känd som ny latinsk komedi. Denna komedistil var mer raffinerad än gammal latinsk komedi och lånade mycket från grekisk ny komedi. Plautus och Terence skrev fortfarande under denna period, men deras arbete var inte längre på modet.

Den största skillnaden mellan gammal och ny latinsk komedi är att den senare hade en mer positiv syn på livet.

Tragedi

Den tredje och sista etappen av romersk teater är tragedi. Den första tragiske dramatikern var Lucius Accius, som skrev pjäser om historiska personer som Brutus (grundaren av den romerska republiken) och Munatius Plancius (en konsul under republiken).

Seneca, en annan berömd dramatiker, såväl som en stoisk filosof, skrev en rad tragedier som fortfarande framförs idag. Hans mest kända verk inkluderar Octavia, Phaedra och Agamemnon.

Konstruktion och akustik

Romerska teatrar var några av de mest ikoniska byggnaderna i den antika världen. Modellerade efter den grekiska amfiteatern hade de en central scen omgiven av sittplatser. Men de romerska teatrarna skilde sig från de grekiska på ett antal sätt.

För det första var de mycket större och kunde ta emot tusentals åskådare. Dessutom byggdes romerska teatrar in i sluttningarna, vilket gav bättre akustik och en mer naturlig miljö.

Slutligen dekorerades romerska teatrar med påkostade skulpturer och reliefer, vilket gjorde dem inte bara funktionella utan också visuellt imponerande.

Roms teatrar var en viktig del av vardagen, och deras imponerande design fortsätter att fascinera arkitekter och historiker än i dag.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om romersk teater, historia och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!