Etrusker

Etrusker

Etrusker hamnar ofta i historien i skymundan av romare, men var själva ett sofistikerat folk som lämnade ett rikt arv. Etruskerna levde i centrala Italien och tros ha sitt ursprung i Mindre Asien. De var skickliga hantverkare, konstnärer och arkitekter, och deras kultur hade ett djupt inflytande på romarna. Låt oss ta en titt på vilka de var och vad de uppnådde.

Arkitektur

Den etruskiska civilisationen tros ha börjat på 800-talet f.Kr. De byggde städer som konkurrerade med grekernas; bland dessa var Tarquinia, Veii och Volterra. Etruskerna var fantastiska arkitekter och ingenjörer; de konstruerade vägar och dräneringssystem och var ansvariga för att bygga de första broarna gjorda av sten.

Politik

Deras politiska system var baserat på stadsstater, var och en styrd av en aristokratisk familj. Med tiden började dessa stadsstater smälta samman till större enheter, varav den mäktigaste var Tyrrenia.

Omkring 600 f.Kr emellertid började etruskerna komma i konflikt med romarna, som långsamt tog makten i centrala Italien. Etruskerna utkämpade tre krig med romarna (av vilka de vann de två första), men 265 f.Kr. de hade besegrats och deras civilisation var föremål för Rom.

De romersk-etruskiska krigen

De romersk-etruskiska krigen sträckte sig över århundraden och kännetecknades av ett långt och flyktigt förhållande mellan två civilisationer som ofta var i konflikt. Den långa krigsperioden visade på den komplicerade karaktären i Roms tidiga historia, vilket så småningom ledde till romersk dominans över Etrurien.

Det är tydligt att romarnas politiska och ekonomiska skarpsinne var ett av deras starkaste vapen i detta krig. Mycket av deras framgångar härrörde från starka militära styrkor, såväl som deras förmåga att effektivt bygga arméer och utveckla expanderande territorier. Dessa kampanjer gav en indikation på vad som senare skulle bli det romerska riket.

Arv

Trots sin relativt korta tid på den historiska scenen gjorde etruskerna bestående bidrag inom konst, arkitektur, ingenjörskonst och politik. Deras arv kan fortfarande ses i Rom idag; ja, många av de mest kända byggnaderna i Rom (inklusive Colosseum) byggdes med etruskiska mönster.

Så nästa gång du beundrar Roms antika ruiner, kom ihåg att vi har etruskerna att tacka för ett antal av dem.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!