Iliaden

Iliaden

Iliaden är en episk dikt som berättar historien om en tio år lång belägring av Troja. Belägringen utförs av en koalition av grekiska stater, och följer striderna och intrigerna mellan kungahusen i Troja och Mykene.

Även om berättelsen bara täcker några veckor av krigets sista år, fångar den all tragedi och hjältemod som förknippas med denna legendariska konflikt.

Vad handlar Iliaden om?

Hva handler iliaden om?

Här är en kort sammanfattning av handlingen i Iliaden: Dikten börjar med en åkallan till muserna (en av 9 romerska gudinnor) och en förklaring av orsaken till det trojanska kriget: Trojas Paris kidnappar Helen, hustru till Menelaos av Sparta.

Bok 2 inleds med ett krigsråd där Agamemnon, grekernas överbefälhavare, hastigt förolämpar Akilles, deras största krigare. Som svar drar sig Akilles ur striderna (boken 3–16), vilket enligt profetian gör det omöjligt för grekerna att erövra Troja.

Bekymrad över hur Akilles frånvaro påverkar moralen, klär hans närmaste vän Patroclus ut sig till honom i strid, men dödas av Hector (bok 16).

Achilles hämnas Patroklos död genom att döda Hector (bok 22), och vanhelgar hans kropp genom att dra den bakom sin hästvagn runt Trojas murar. Detta är en särskilt fruktansvärd handling, eftersom den mest grundläggande oskrivna regeln i krig är att de sörjande måste få ge sin avlidne en värdig begravning.

Slutligen, genom Zeus ingripande och med Athenas hjälp, går Akilles med på att lämna tillbaka Hectors kropp till Priamos för begravning (bok 24). Iliaden avslutas med en begravningshymn för att hedra Akilles, som själv dödades i strid av Paris, kort efter Hectors död.

Vem skrev eposet Iliaden?

Hvem skrev eposet Iliaden?

Enligt legenden var det den blinde barden Homer som skrev eposet Iliaden. Det sägs att han hade blivit välsignad med gudomlig inspiration som han kallade fram under sina många år av att resa i den kända världen och ta sig hela vägen till Italien och Sicilien. Under resan samlade han berättelser som lade grunden till ett episkt narrativ som formade den västerländska civilisationen i århundraden framöver.

Med tanke på de många hundra sidor text han sägs ha komponerat finns det däremot mycket som talar för att det kan ha varit flera poeter som bidragit till processen. Det har möjligen skett genom en lång muntlig tradition, där berättelsen har utvecklats och utökats under flera generationer.

Hur som helst, författaren eller författarna hämtade från uråldriga muntliga traditioner, återskapade gräl mellan gudar och gudinnor, samtidigt som de förhöll sig till historien om det trojanska kriget. Iliaden är därför den viktigaste källan vi har om detta krig.

När skrevs Iliaden?

Iliaden tros ha skrivits runt 700-talet f.Kr., under den antika grekiska civilisationens storhetstid. Medan historiker diskuterar olika aspekter angående när Iliaden skrevs, finns det bred enighet om att det är vettigt att tillskriva dess sammansättning till denna tidsperiod.

Vad betyder Iliaden?

Hva betyr Iliaden?

‘Iliaden’ kan ha flera betydelser. Homeros kan ha valt namnet på grund av dess ursprung i antikens grekiska, vilket betyder “Iliums dikt”, vilket var ett annat namn för staden Troja.

Men dess moderna definition återspeglar diktens berättelse – en serie elände eller katastrofala händelser som centrala karaktärer har utsatts för.

Begreppet en Iliaden har använts genom historien som ett sätt att beskriva situationer som involverar betydande kaos och ångest, och hänvisar tillbaka till detta uråldriga verk, och förmedlar därmed enorm tragedi genom litterära referenser.

Slutsats

Iliaden är en av Homeros två stora episka dikter och berättar historien om en tio år lång belägring av Troja. Berättelsen följer striderna och intrigerna mellan två kungahus under denna legendariska konflikt. Med sitt fokus på tragedi och hjältemod anses Iliaden vara ett av litteraturens största verk.

Annons: Jag hade själv nöjet att läsa den här boken när jag var på semester i Lemnos, en ö i Grekland som faktiskt nämns i Iliaden. Det är något väldigt speciellt med att lära sig om ett lands historia medan du är där.

Oavsett om du ska till Grekland eller inte inom en snar framtid kan du nu njuta av Iliadens ljudbok på svenska. Lyssna gratis med BookBeats testversion genom att klicka på bannern nedan.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!