Homeros

Homeros

Homeros var en grekisk författare som levde omkring 800-700 f.Kr. Inte mycket är känt om hans liv, men man tror att han var från ön Chios och att han tillbringade tid i Troja (nu i Turkiet) innan han flyttade till Aten.

Innehållsförteckning

Vad skrev Homeros?

Hva skrev Homer?

Homeros skrev Iliaden, en episk dikt som berättar historien om det trojanska kriget. Han skrev också Odysséen, en annan episk dikt om Odysseus långa resa till sin hemö efter kriget. Iliaden och Odyssén är båda viktiga källor till information om livet i det antika Grekland.

Iliaden

Iliaden berättar historien om det trojanska kriget, en tioårig konflikt mellan Grekland och Troja. Kriget började när prins Paris av Troja förde bort Helen, drottning av Sparta. Grekerna seglade till Troja för att rädda Helen och belägrade staden.

Efter tio års krig vann grekerna genom att lura trojanerna att tro att de hade lämnat en gigantisk trähäst utanför stadsmuren som gåva. Inuti den trojanska hästen fanns grekiska soldater som öppnade Trojas portar under natten och lät sina landsmän strömma in och plundra staden.

När skrev Homeros Iliaden?

Även om historiker inte är helt säkra, tror man att Homeros skrev Iliaden på 700-talet f.Kr. Mer korrekt är det nog att säga att han komponerade verket, eftersom han var en poet som med största sannolikhet inte skrev sina verk, utan memorerade dem och presenterade dem muntligt.

Homeros verk överlämnades sedan muntligt i århundraden innan de slutligen skrevs ner omkring 500 f.Kr.

Odysséen

Odysseen

Odysséen fortsätter där Iliaden slutar och berättar historien om Odysseus hemresa från Troja. Odysseus var en av Greklands största hjältar, och hjärnan bakom den trojanska hästen.

Tyvärr var resan hem allt annat än enkel. Han mötte hinder som en kyklop, kannibaler och till och med arga gudar. Längs vägen hade han många äventyr och fick några goda vänner (och fiender).

Det tog honom tio år att återvända till sin fru och son i Ithacas öhem, där han regerade som kung. Innan han kunde omfamna dem var han dock tvungen att massakrera en grupp friare som ville gifta sig med hans fru.

Odysseus hade trots allt varit i krig i 10 år, och det hade tagit honom ytterligare 10 år att återvända hem, så de trodde inte att han skulle återvända. Det skulle visa sig vara ett olyckligt antagande.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!