Odysséen

Odysséen

Odysséen är en av de två stora antika grekiska episka dikterna som tillskrivs Homeros. Det är delvis en uppföljare till Iliaden, det andra homeriska eposet. Odysséen är grundläggande för den moderna västerländska kanonen; det är det näst äldsta bevarade verket i västerländsk litteratur, medan Iliaden är det äldsta.

Forskare tror att Odysséen komponerades nära slutet av 700-talet f.Kr., någonstans i Jonien, den grekiska kustregionen i Anatolien. Låt oss ta en närmare titt på vad det här eposet handlar om, och vilka litterära anordningar och tekniker som har använts.

Vad handlar Odysséen om?

Odysséen handlar om den grekiske hjälten och huvudpersonen Odysseus (känd som Ulysses i romerska myter), och hans långa resa hem efter att ha vunnit det trojanska kriget. Det tar Odysseus 10 år att återvända hem efter att ha utstått många utmaningar.

När han återvänder hem måste han motstå framstegen från en serie friare som har tagit över hans rike i hans frånvaro och försöker tvinga hans fru Penelope att gifta om sig. Det visar sig sluta väldigt illa för friarna, som alla massakreras av Odysseus och hans son.

Hva handler Odysseen om?

Homers metodologi

Homer använder de flesta litterära anordningar som förknippas med episk poesi, inklusive åkallanden, kataloger, utvikningar, tillbakablickar, utökade liknelser och långa tal. Det finns också flera mindre scener som involverar gudar eller män.

När det gäller författarskapet till Odysséen tror många forskare att Homeros återberättade en redan populär historia, snarare än att han själv komponerat de många hundra sidorna med dikter. Det är möjligt att han återberättade en månghundraårig muntlig tradition om denna heroiska gestalt som troligen levde någon gång mellan 1200 och 800 f.Kr. Men han kanske också gjorde allt själv. Det får vi nog aldrig veta.

Om du är ett fan av antik grekisk mytologi eller litteratur, är Odysséen en mycket fascinerande historia. Visste du också att det var ett av de gamla romarnas favoritverk?

Hur som helst, när jag själv började läsa boken tvivlade jag först på att jag skulle förstå någonting – trots allt är verket mer än 2 700 år gammalt! Så småningom visade det sig dock att det var som att läsa en helt annan historisk roman, med engagerande stridsscener och ett fängslande narrativ.

Annons: Om du föredrar att lyssna på ljudböcker framför att läsa har jag en rekommendation att göra. Genom att klicka på bannern nedan kan du lyssna på Odysséen gratis och få tillgång till 500 000 andra ljudböcker och e-böcker med din testversion av BookBeat.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!