Pax Romana

Pax Romana

Pax Romana är en latinsk term som betyder romersk fred. Det fanns en tid av fred och välstånd i det antika Rom som varade i 200 år, från 27 f.Kr. till 180 e.Kr. Detta var den tid då Rom hade mest territorium och rikedom, och var det mäktigaste imperiet i världen.

Pax Romana-eran började efter att Augustus blev kejsare av det romerska riket. Han ville skapa stabilitet genom att skapa fred i alla rikets provinser. Augustus kunde göra detta eftersom han förde tillbaka stabilitet och ordning till Rom efter en lång period av inbördeskrig och kaos.

Han etablerade också en organiserad byråkrati som skulle ansvara för att föra register, underhålla vägar och ge hjälp till de fattiga.

Välståndstiden slutade när kejsar Marcus Aurelius dog och hans son Commodus tog över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!