Plebejer

Plebejer

En plebejer är en person från de lägre samhällsklasserna i det antika Rom. Ordet kommer från latinets “plebs” som betyder “allmänheten”. Plebejer fick inte delta i den romerska senaten och fick inte bära vissa kläder, som lilarandiga kläder.

Den plebejiska historien sträcker sig långt tillbaka till 500-talet f.Kr. när Rom var en republik. Plebejerna styrdes av patricierna, som hade all makt och rättigheter över dem. Detta förändrades när två plebejiska ledare, Tiberius och Caius Licinius Stolo, föreslog en lag som skulle ge medborgarskap till alla som hade råd. Denna lag godkändes 367 f.Kr., men upphävdes så småningom.

Plebejerna gjorde sedan uppror och etablerade en ny republik och valde tribuner att representera dem, vilket ledde till skapandet av en församling av representanter med legitim makt att stifta lagar.

Allt eftersom tiden gick ökade antalet plebejiska tribuner så att det år 287 f.Kr. var trettiotvå tribuner som representerade Roms plebejer. Dessa plebejer hade makten att välja domare och tog bort en del av patriciernas absoluta makt.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!