Pantheon (Rom)

Pantheon (Rom)

Pantheon i Rom är en av de mest ikoniska strukturerna i staden och ett under av antik arkitektur. Denna anmärkningsvärda byggnad, som ursprungligen byggdes för över 2 000 år sedan, har bestått tidens tand och är fortfarande ett imponerande bevis på det romerska folkets skicklighet och uppfinningsrikedom.

I det här inlägget ska vi titta närmare på detta arkitektoniska mästerverk.

Varför byggdes Pantheon (Rom)?

Vid den tidpunkt då Pantheon byggdes var romarna extremt hängivna sina många olika gudar och gudinnor, och det fanns inget tempel som kunde hysa dem alla. Så när Hadrianus kom till makten och började initiera stora nya byggnadsprojekt, bestämde han sig för att bygga ett massivt tempel som kunde fungera som ett heligt utrymme för alla romerska gudar. Resultatet blev det magnifika Pantheon.

Vad användes Pantheon till?

Pantheon byggdes ursprungligen som ett tempel tillägnat de antika romerska gudarna. Byggnadens storslagenhet och skala återspeglade den vikt som romarna lade på religion, och de lade ner enorma resurser för att säkerställa att deras många tempel var både magnifika och funktionella. 

Pantheon var ett av de viktigaste templen i antikens Rom, och dess användning som sådant fortsatte fram till imperiets fall. Så småningom användes den som en katolsk kyrka, och idag tjänar den fortfarande ett viktigt syfte som ett museum öppet för besökare från hela världen.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om romerska gudar och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Vem byggde Pantheon?

Pantheon som vi känner det idag byggdes år 126 e.Kr. av kejsar Hadrianus, som hade en passion för arkitektur, och designade templet i samarbete med Apollodorus av Damaskus, en berömd grekisk arkitekt. Tyvärr avrättades arkitekten, på order av kejsaren, på grund av ett argument angående templets design.

Det ursprungliga Pantheon byggdes för övrigt av Marcus Agrippa under kejsar Augustus regeringstid 27 f.Kr. Det brann sedan ner, först år 80, innan det återuppbyggdes, och sedan brann det igen år 110, innan Hadrianus byggde versionen vi ser idag.

Vad är speciellt med Pantheon i Rom? 

Det första som gör Pantheon speciell är dess enorma storlek. Till skillnad från andra antika romerska byggnader som har fallit sönder eller störtats med tiden, har Pantheon stått emot tidens tand i hundratals år och är fortfarande en imponerande struktur. Dess storlek skiljer den från andra mindre byggnader och ger den en unik känsla av betydelse.

Men kanske ännu mer slående än dess blotta storlek är den geniala konstruktionen bakom designen. Kupolen, till exempel, som gjordes med betong snarare än sten eller tegel, är helt slät på utsidan, men stöds av komplexa inre pelare och valv på insidan. 

Vad betyder Pantheon?

Ordet “Pantheon” eller “Pantheon” kommer från de antika grekiska orden “pan”, som betyder “alla” och “theon”, som betyder “gudar”. Genom tiderna har denna term använts för att hänvisa till ett antal olika saker:

  • Ett tempel i Rom som var tillägnat gudarna
  • En symbol för kulturell överhöghet eller universalitet
  • En arkitektonisk stil som använder klassiska grekiska och romerska designelement

Oavsett hur ordet tolkas, innebörden av “Pantheon” konstant: det är en symbol för helhet, mångfald och tidlöshet.

Vad står skrivet på Pantheon (Rom)?

När man tittar på Pantheon märker man snabbt att det finns en inskription på väggen ovanför kolonnerna. Inskriptionen lyder “Marcus Agrippa, Lucius son, tre gånger konsul, byggde detta.”

Även om detta vid första anblicken kan verka som en enkel information, har historiker länge haft olika åsikter om dess innebörd. Vissa har hävdat att det är en bekräftelse på att Marcus Agrippa verkligen var den ursprungliga arkitekten av Pantheon, medan andra menar att det helt enkelt är ett hederserkännande av hans bidrag.

Pantheon-kupolkonstruktion

När det kom till att bygga Pantheon-kupolen stod romerska byggare inför ett antal unika utmaningar. Till att börja med var man tvungen att bygga en rejäl bas som kunde bära upp takets vikt när det reste sig mot toppen. För att uppnå detta byggde de först en tjock, cirkulär vägg i form av en rotunda, sex meter bred vid basen och krökt inåt när den reste sig för att bilda taket. När de väl hade lagt den här grunden använde de vertikala väggar på vardera sidan av kupolen för att ge ytterligare stöd och stödja strukturen när den blev högre.

Allteftersom kupolen fortsatte att stiga mot toppen, antog hantverksmästarna gradvis lättare och lättare ballast i betongblandningen. Denna princip började vid basen med tung travertinsten innan den gick ända upp till känslig marmor på toppen av kupolen.

Tack vare denna noggranna balans mellan styrka och lätthet i byggmaterial kunde romerska byggare färdigställa en av historiens mest imponerande och ikoniska kupoler. På en gång storslagen men perfekt balanserad, fortsätter det att vara ett bevis på deras uppfinningsrikedom och skicklighet århundraden efter det att det färdigställts.

Pantheon: Arkitektur och design

Pantheon är ett arkitektoniskt mästerverk med en design som har kopierats många gånger genom historien. Byggnadens kupol är den största oarmerade betongkupolen som någonsin byggts.

Byggnadens form är ett resultat av byggmetoden, där betongblock lades för att skapa bågar som bär upp en tegelklädd betongkupol.

Pantheon är den bäst bevarade antika romerska byggnaden som finns. Det kupolformade taket har kallats “antikens största arkitektoniska bedrift” och portiken “ett av de mest majestätiska monumenten i det antika Rom.”

Idag används Pantheon fortfarande som kyrka och turistattraktion. Om du råkar vara i Rom och du vill se Pantheon är adressen Piazza della Rotonda, 00186 Roma RM, Italien.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om romerska gudar och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!