Circus Maximus

Circus Maximus

Circus Maximus är en stor, oval kapplöpningsbana och en av de mest kända strukturerna i antikens Rom. Det var en av de första arenorna som någonsin byggts som hade en halvcirkelformad form och hade permanenta stenplatser för åskådare.

Nedan hittar du ett antal fakta om Circus Maximus. 

Vad användes Circus Maximus till?

Circus Maximus användes för många olika ändamål, inklusive vagnkapplöpningar, gladiatorstrider, djurjakt, återskapande av kända strider från historien och offentliga avrättningar. Cirkusen blev en integrerad del av den romerska kulturen eftersom den gav underhållning till massorna samtidigt som den fungerade som en social samlingsplats där alla klasser kunde samlas under ett tak.

Vad används Circus Maximus till idag?

Hva blir Circus Maximus brukt til i dag

Idag används Circus Maximus som en turistattraktion för människor som kommer för att se den antika platsen. Det är till stor del i ruiner, men planen är fortfarande synlig, liksom de platser som en gång användes av åskådare. Dessutom finns det flera romerska byggnader och monument i närheten, vilket gör Circus Maximus till ett intressant stopp för dem som utforskar Rom.

Vem byggde Circus Maximus? 

Hvem bygde Circus Maximus?

Den ursprungliga Circus Maximus byggdes av Lucius Tarquinius Priscus (även kallad Tarquinius den äldre), som var den femte kungen av Rom, på 500-talet f.Kr. Strukturen designades för att rymma cirka 250 000 personer, vilket är 4-5 gånger kapaciteten för Colosseum.

Vad betyder Maximus?

Ordet Maximus betyder “störst” eller “mest magnifik“, och användes för både romerska byggnader och namn. Till exempel användes en något modifierad version för Roms avlopp, Cloaca Maxima, som var ett av världens tidigaste avloppssystem. I modern tid har namnet använts av kungligheter och påvar, såväl som fiktiva karaktärer.

Circus Maximus Obelisk

Circus Maximus-obelisken

Circus Maximus Obelisk är ett slående forntida egyptiskt monument som har stått i Rom sedan 10 f.Kr. En egyptisk farao reste ursprungligen den höga stenpelaren i staden Heliopolis, århundraden innan det romerska riket kom till. 

Så hur hamnade en sådan kolossal artefakt mitt i Rom? År 29 f.Kr den romerske generalen Octavianus (senare kallad Augustus) erövrade Egypten och tog obelisken som krigsbyte. Det transporterades så småningom till Rom och restes i Circus Maximus, där det fortfarande står idag.