Circus Maximus

Circus Maximus

Circus Maximus är en stor, oval kapplöpningsbana och en av de mest kända strukturerna i antikens Rom. Det var en av de första arenorna som någonsin byggts som hade en halvcirkelformad form och hade permanenta stenplatser för åskådare.

Nedan hittar du ett antal fakta om Circus Maximus. 

Vad användes Circus Maximus till?

Circus Maximus användes för många olika ändamål, inklusive vagnkapplöpningar, gladiatorstrider, djurjakt, återskapande av kända strider från historien och offentliga avrättningar. Cirkusen blev en integrerad del av den romerska kulturen eftersom den gav underhållning till massorna samtidigt som den fungerade som en social samlingsplats där alla klasser kunde samlas under ett tak.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om gladiatorstrider och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Vad används Circus Maximus till idag?

Hva blir Circus Maximus brukt til i dag

Idag används Circus Maximus som en turistattraktion för människor som kommer för att se den antika platsen. Det är till stor del i ruiner, men planen är fortfarande synlig, liksom de platser som en gång användes av åskådare. Dessutom finns det flera romerska byggnader och monument i närheten, vilket gör Circus Maximus till ett intressant stopp för dem som utforskar Rom.

Vem byggde Circus Maximus? 

Hvem bygde Circus Maximus?

Den ursprungliga Circus Maximus byggdes av Lucius Tarquinius Priscus (även kallad Tarquinius den äldre), som var den femte kungen av Rom, på 500-talet f.Kr. Strukturen designades för att rymma cirka 250 000 personer, vilket är 4-5 gånger kapaciteten för Colosseum.

Vad betyder Maximus?

Ordet Maximus betyder “störst” eller “mest magnifik“, och användes för både romerska byggnader och namn. Till exempel användes en något modifierad version för Roms avlopp, Cloaca Maxima, som var ett av världens tidigaste avloppssystem. I modern tid har namnet använts av kungligheter och påvar, såväl som fiktiva karaktärer.

Circus Maximus Obelisk

Circus Maximus-obelisken

Circus Maximus Obelisk är ett slående forntida egyptiskt monument som har stått i Rom sedan 10 f.Kr. En egyptisk farao reste ursprungligen den höga stenpelaren i staden Heliopolis, århundraden innan det romerska riket kom till. 

Så hur hamnade en sådan kolossal artefakt mitt i Rom? År 29 f.Kr den romerske generalen Octavianus (senare kallad Augustus) erövrade Egypten och tog obelisken som krigsbyte. Det transporterades så småningom till Rom och restes i Circus Maximus, där det fortfarande står idag.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Augustus, Romarrikets historia och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!