Vesuvius

Vesuvius

Under de tidiga morgontimmarna den 24 augusti, 79 e.Kr. Vesuvius utbröt med sådan kraft att den förstörde de närliggande romerska städerna Pompeji och Herculaneum. Explosionen var så kraftig att den kastade stenar och aska högt upp i luften, som sedan föll tillbaka ner på städerna och grävde ner dem under metervis av skräp.

I århundraden förblev städerna dolda, deras platser glömda. Det var inte förrän 1599 som Pompeji återupptäcktes, och inte förrän 1748 som Herculaneum hittades. Sedan dess har utgrävningar avslöjat en mängd information om det dagliga livet under romartiden.

Vesuvius utbrott rankas som en av de största naturkatastroferna i historien. Men det ger också en unik möjlighet att få en glimt av det förflutna och lära sig om människorna som bodde där.

Nedan hittar du omfattande beskrivningar av utbrottet, vulkanen och Vesuvius verksamhet idag. 

Vesuvius: Utbrott

I det här avsnittet tar vi en titt på Vesuvius utbrott och undersöker vad som hände, när vulkanen bröt ut och hur många människor som dog av utbrottet.

Vad hände med Vesuvius?

Vesuvius bröt ut och spydde ut en dödlig blandning av aska och gas som begravde den närliggande staden Pompeji. Katastrofen var så fullständig att den bevarade Pompeji i enastående detalj, vilket gav oss en oöverträffad inblick i vardagen i en uråldrig civilisation.

När bröt Vesuvius ut?

Vesuvius hade många utbrott, men är mest känd för det som inträffade år 79 e.Kr. och som ledde till förstörelsen av de romerska städerna Pompeji och Herculaneum. Utbrottet började den 24 augusti, med en massiv kolonn av vulkanisk aska och gas som steg 20 kilometer upp i luften.

Pyroklastiskt flöde

Vulkanutbrottet spydde ut aska och pimpsten över ett stort område, och ett pyroklastiskt flöde bestående av mycket heta gaser och partiklar.

Hur varmt kan ett pyroklastiskt flöde bli?

Temperaturerna i ett pyroklastiskt moln kan nå upp till 1 000 grader Celsius, och därmed förvandlade Vesuvius Pompeji sina invånare till aska så snabbt att de inte borde ha känt ett dugg när döden inträffade.

Städerna Pompeji och Herculaneum täcktes av upp till sex meter aska. Askan stelnade så småningom till ett lager som kallas tuff som bevarade byggnader och föremål inuti dem i århundraden. Således, vad som var en oöverträffad katastrof för invånarna i denna romerska stad, blev en av de faktorer som har bidragit mest till vår förståelse av det romerska imperiets kultur och livsstil.

Marcus Venerius Secundio

Strax utanför en av Pompejis mest trafikerade portar under romartiden upptäcktes till exempel begravningskammaren för Marcus Venerius Secundio, en romersk administratör av Venustemplet. Marcus började sitt liv som slav åt Pompejis invånare, köpte sedan sin frihet och blev en viktig präst, innan han så småningom blev en av stadens rikaste. 

Han använde bland annat sin förmögenhet till att anordna fyra dagars tävlingar, musik och teaterföreställningar för folket, vilket måste ha kostat oerhört mycket pengar.

Helt bevarade sängar och andra föremål har också hittats, där träet fortfarande finns bevarat. Vem hade trott att det var möjligt efter 2 000 år?

Hur många dog av Vesuvius?

Det uppskattas att 16 000 människor dog av Vesuvius, vilket gör den till en av de dödligaste vulkanerna i historien.

Fakta om Vesuvius: Vulkan i Italien

Vesuvius är en vulkan som ligger på Italiens västkust, cirka 9 km öster om Neapel och 3 km från Pompeji. Vesuvius är den enda aktiva vulkanen på det europeiska fastlandet, och anses vara en av de farligaste vulkanerna i världen på grund av den stora befolkningen som bor i närheten.

Mytologi

Namnet “Vesuvius” kommer från det latinska ordet för “kon”. Den romerska guden Vulcan troddes bo inne i vulkanen och hans smedja sades vara ansvarig för utbrotten. Vesuvius var också förknippad med den mytologiska eldsprutande jätten Typhon, som besegrades av Zeus och fängslades under vulkanen.

Geologi

Vesuvius är en stratovulkan, som är en typ av vulkan som bildas genom ansamling av lava, aska och sten. Vesuvius består av flera lager av lava och aska som har avsatts över tiden. Det äldsta lagret av Vesuvius är cirka 400 000 år gammalt, medan det yngsta lagret är från utbrottet 1944.

Vesuviuskratern

Vesuviuskratern är cirka 450 meter bred och 300 meter djup. Den är omgiven av en kant som är cirka 3 kilometer bred. Kratern bildades under det sista stora utbrottet av Vesuvius 1944, då toppen av vulkanen kollapsade.

Hur hög är Vesuvius?

Vesuvius är en konformad vulkan som är cirka 1 200 meter hög. Den har en diameter på cirka 25 kilometer vid sin bas. Vesuvius är högre än de flesta bergen i området, som varierar från 600 till 900 meter i höjd.

Forntida källor som nämner

Vesuvius utbrott Vesuvius nämndes första gången i skrift av den romerske historikern Plinius den äldre år 79 e.Kr. Plinius beskrev Vesuvius utbrott som förstörde städerna Pompeji och Herculaneum. Han skrev också om Vesuvius mytologiska associationer och påstod att det var den romerska guden Vulcanus hem.

Plinius den yngre, brorson till Plinius den äldre, skrev också om Vesuvius. I ett brev till historikern Tacitus beskrev han utbrottet år 79 e.Kr. i detalj. Han berättade hur han såg utbrottet på avstånd och hur hans farbror dog när han försökte rädda människor från Pompeji.

Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. och 1944 var vulkanens mest kända och dokumenterade utbrott. Vesuvius har dock haft ett utbrott många gånger under århundradena, och det är fortfarande en aktiv vulkan idag.

Vesuvius i moderna böcker, filmer och spel

Vesuvius har varit med i många verk av populärkultur, inklusive böckerna Pompeji av Robert Harris och The Last Days of Pompeii av Edward Bulwer-Lytton. Vulkanen är också miljön för den sista striden i filmen Gladiator, och har varit med i videospel, som Civilization IV och Assassin’s Creed II.

Vesuvius: Aktivitet

I det här avsnittet kommer vi att gå in på Vesuvius aktivitet, därav hur många gånger Vesuvius har fått utbrott, när vulkanen senast bröt ut, om den fortfarande är aktiv idag och om det är möjligt att besöka Vesuvius.

Hur många gånger har Vesuvius brutit ut?

Vesuvius har haft ett utbrott mer än 50 gånger sedan 79 e.Kr.

När bröt Vesuvius senast ut?

Det sista utbrottet av Vesuvius var den 18 mars 1944. Detta utbrott varade i cirka 3 minuter och spydde ut en dödlig blandning av aska och gas som dödade 26 personer, skadade fler än 100 och tvingade mer än 12 000 att evakuera.

Är Vesuvius aktiv idag?

Ja, Vesuvius är fortfarande en aktiv vulkan, och även om den för närvarande inte har utbrott, övervakar forskare den ständigt efter tecken på aktivitet. Det beror på att Vesuvius ligger i ett tätbefolkat område, och ett utbrott kan få omfattande konsekvenser.

Är det möjligt att besöka Vesuvius?

Ja, Vesuvius är ett populärt turistmål och det finns flera företag som erbjuder turer till vulkanen. Besökare på Vesuvius kan ta en guidad rundtur i kratern, som erbjuder fantastisk utsikt över det omgivande området. Det finns också ett museum vid vulkanens fot som innehåller artefakter från Pompeji och Herculaneum, samt ett laboratorium där forskare studerar vulkanen.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!