Gladiator

Gladiator

En gladiator var ett gammalt romerskt proffs som underhöll publiken på arena genom att slåss till döden.

Gladiatorernas ursprung är inte klart. Det är mest troligt att de var slavar, krigsfångar eller fördömda brottslingar. Gladiatorer tränades för att slåss i en viss stil och med vissa vapen. Deras rustningar och kläder var typiskt utformade för att identifiera vilken typ av gladiator de var.

Gladiatorer förknippas ofta med romersk kultur, men bruket fanns även i andra kulturer, som Grekland och Japan. Ordet “gladiator” kommer från latinets “gladius” som betyder svärd, vilket återspeglar hur dessa krigare slogs med svärd eller dolkar i hand-till-hand-strid mot andra beväpnade motståndare.

Gladiatorstriderna på arenan var ett skådespel av blod och våld. Som en av de mest populära formerna av underhållning i antikens Rom var denna typ av strid inte för svaga hjärtan. Vapnen som användes av gladiatorer var designade för att orsaka maximal skada. Romarna älskade att se dessa slagsmål så mycket att de ofta satsade på vem som skulle vinna matchen.

Gladiatorernas popularitet nådde sin topp under romartiden och började sedan minska med deras falla från makten.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!