Spartacus

Spartacus

Spartacus föddes omkring 103 f.Kr. i Thrakien, och hans födelsenamn är okänt. Han togs som slav av romarna och köptes av Lentulus Batiatus, som ägde en gladiatorskola. Här tränades Spartacus för att bli en mycket effektiv krigare, och en av de bästa gladiatorerna i Rom.

Vad gjorde Spartacus?

Spartacus var en thrakisk slav som blev en av de mest kända gladiatorerna i antikens Rom. Han ledde det tredje servila kriget, som var ett stort slavuppror mot den romerska republiken. Spartacus ville befria alla slavar i Rom, och upproret började 73 f.Kr., när ett 70-tal slavar flydde från en gladiatorutbildningsskola i Capua.

Vad var Spartacus-upproret?

När Spartacus och de andra slavarna flydde från gladiatorskolan växte de så småningom till en slavarmé på omkring 100 000 män och kvinnor. Tillsammans lyckades de besegra flera romerska legioner som skickades för att krossa dem.

Detta var en betydande bedrift eftersom en romersk legion normalt hade 5 000 till 6 000 yrkessoldater, och den romerska armén var en av de mest ökända under antiken.

Rebellarmén blev ett sådant hot mot Rom att senaten beordrade Marcus Licinius Crassus, en av de rikaste männen i Rom, och en general med erfarenhet av att slåss mot slavar, att slå ned upproret.

Spartacus taktik

Spartacus var inte bara en skicklig krigare, utan också en listig militärstrateg. För att bygga upp sin armé plundrade han närliggande städer och byar för mat och förnödenheter. Han befriade också alla slavar han stötte på. När hans armé växte byggde Spartacus upp sitt rykte som en orädd krigare och effektiv ledare.

När Crassus äntligen kom ikapp rebellarmén i f.Kr. försökte han svälta dem till underkastelse genom att stänga av deras matförsörjning. Men Spartacus skulle inte ge upp så lätt. Han lurade Crassus genom att skicka några av sina män att attackera en närliggande stad medan han och resten av armén smet iväg i mörkrets skydd.

Crassus’ sista ståndpunkt mot Spartacus

Efter ytterligare flera nederlag i händerna på Spartacus, tillfångatog och dödade Crassus honom till slut 71 f.Kr. Vid det här laget hade de flesta av de andra rebellledarna också dödats eller tillfångatagits.

Crassus beordrade de 6 000 överlevande rebellerna att korsfästas längs Appian Way – en väg som ledde från Rom till Capua – som en varning till andra framtida rebeller.

Även om Spartacus slutligen misslyckades i sin strävan efter frihet, var Spartacus slavuppror en av de största och mest effektiva i romersk historia. I mer än två år undvek han tillfångatagandet och tillfogade några av Roms bästa soldater svåra nederlag.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!