Marcus Crassus

Marcus Crassus

Marcus Licinius Crassus (ca. 115-53 f.Kr.) var en framstående romersk general, statsman och en av de rikaste männen i antikens Rom. Han spelade en betydande roll i den sena romerska republiken under den turbulenta perioden som kallas det första triumviratet.

Här är några viktiga punkter om Marcus Crassus:

  1. Förmögenhet och karriär: Crassus är bland annat ihågkommen för sin enorma förmögenhet, som kom från olika källor, inklusive fastighetsinvesteringar, slavhandeln och orimliga räntor på penninglån. Han anses vara en av de rikaste människorna i historien.
  2. Militär karriär: Crassus hade en framgångsrik militär karriär och var involverad i flera kampanjer. Han tjänstgjorde som legat (militär officer) under Sulla under de romerska inbördeskrigen på 80-talet f.Kr. och spelade en central roll i undertryckandet av Spartacus slavuppror (73-71 f.Kr.).
  3. Det första triumviratet: Crassus var en av huvudfigurerna i det första triumviratet, en politisk allians som bildades 60 f.Kr. tillsammans med Gaius Julius Caesar och Gnaeus Pompeius Magnus (Pompey). Denna allians tillät de tre männen att befästa sin makt och inflytande i romersk politik.
  4. Den parthiska kampanjen: Crassus är kanske mest känd för sin ödesdigra militära kampanj mot Parthiska riket 53 f.Kr. Kampanjen var en katastrof, och Crassus och en betydande del av hans armé dödades i slaget vid Carrhae. Detta nederlag fick betydande konsekvenser för romersk politik och utrikespolitik.
  5. Död och arv: Crassus död markerade slutet på det första triumviratet och bidrog till den efterföljande maktkampen mellan Caesar och Pompejus, som ledde till republikens fall och övergången till det romerska riket. Crassus ses ofta som den minst framgångsrika och minst respekterade av de tre medlemmarna i triumviratet, vilket förmodligen retade honom något, och möjligen utlöste hans önskan att ge sig ut på partisankampanjen.
  6. Kritik: Trots sina militära och ekonomiska framgångar mötte Crassus kritik för sina metoder, inklusive hans undertryckande av Spartacus-upproret och hans användning av brandkårer för att skaffa egendom under bränder. Eftersom det inte fanns någon brandkår vid den tiden samlade han helt enkelt ihop ett gäng slavar med hinkar med vatten för att släcka husbränder – alltså så länge ägarna gick med på att sälja husen till ett vansinnigt lågt pris. Om inte lät han bara husen brinna. Hans handlingar gav honom naturligtvis ett rykte om girighet och hänsynslöshet.

Crassus är en komplex figur i romersk historia. Även om hans rikedom och politiska manövrer var betydande, har hans militära nederlag och kontroversiella handlingar präglat hans historiska arv. Han ses ofta som ett exempel på de spänningar och utmaningar som den sena republiken stod inför i övergången till ett autokratiskt system under figurer som Caesar och Pompejus.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om romersk historiaoch andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod. Du är inte skyldig att betala något, och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över, om du inte vill fortsätta lyssna på andra böcker.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!