Pompejus

Pompejus

Gnaeus Pompeius Magnus, mer känd som Pompejus den store, var en framstående general, politiker och statsman i den sena romerska republiken. Han föddes 106 f.Kr. i en förmögen ryttarfamilj och hade i 30 års ålder etablerat sig som en av Roms mest framgångsrika militära befälhavare. År 61 f.Kr bildade han det första triumviratet med Julius Caesar och Marcus Licinius Crassus, vilket hjälpte honom att samla ännu mer makt och inflytande.

Pompejus tidiga liv och karriär

Pompejus föddes som Gnaeus Pompeius Magnus 106 f.Kr. i den italienska staden Picenum. Hans far var en lokal magistrat som hade tjänat med utmärkelse i det sociala kriget – en konflikt mellan Rom och flera av dess tidigare allierade som ogillade att de inte fick romerskt medborgarskap. Som ett resultat av faderns tjänst fick familjen romerskt medborgarskap, vilket gjorde det möjligt för Pompejus att göra en karriär inom politik och militärledning.

Pompejus gick först in i politiken efter att ha deltagit i undertryckandet av slavupproret som leddes av Spartacus från 73 till 71 f.Kr. Ungefär samtidigt gifte han sig med Antistia, dotter till en sardinsk adelsman. De två skulle fortsätta att få tre barn tillsammans: Gnaeus Pompeius Jr., Sextus Pompeius och Pompeia Magna.

År 82 f.Kr dog Lepidus – en av Roms tre konsuler – plötsligt när han kampanjade mot Roms rebellförbund, kung Mithridates VI av Pontus i Grekland. Detta lämnade en öppning för kommandot över Roms östra provinser, som Pompejus fyllde. Med Lepidus ur vägen och Crassus upptagen av inrikes angelägenheter blev Pompejus de facto chef för Roms militära operationer i öster. Under de närmaste åren skulle han uppnå en rad imponerande segrar mot Mithridates styrkor som kulminerade i Mithridates kapitulation 63 f.Kr.

Det första triumviratet och därefter

År 61 f.Kr föreslog Julius Caesar – en annan framgångsrik general och politiker – att han, Pompejus och Crassus bildar en allians (känd som det första triumviratet) för att dominera romersk politik. De tre männen kom överens, och tillsammans antog de en rad lagar som gav dem oöverträffad makt.

Caesar använde sin del av denna makt för att starta en kampanj mot Roms kvarvarande rebellallierade i Gallien (dagens Frankrike), medan Pompejus stannade kvar i Rom för att stärka sitt grepp om stadens regering. Crassus samlade under tiden en armé för att invadera Parthia (i dagens Iran), men hans kampanj slutade katastrofalt när han dödades i strid mot parthiska styrkor 53 f.Kr. Det sägs att fienden var medvetna om Crassus kärlek till pengar, och därför avrättade de honom genom att hälla smält guld i hans mun.

Med Crassus borta låstes Caesar och Pompejus i en maktkamp där det bara kunde finnas en vinnare. År 49 f.Kr korsade Caesar Rubiconfloden – gränsen mellan Gallia Cisalpina (ett område under hans kontroll) och själva Italien (ett område dit romerska generaler är förbjudna att marschera med soldater utrustade för krig) – med sin armé för att marschera mot själva Rom. Detta startade i praktiken ett inbördeskrig mellan Caesar och de som var lojala mot senaten (ledda av Pompejus).

Pompejus besegrade; Död och arv

Efter flera år av kampanj fram och tillbaka i Europa och Nordafrika gick Caesar segrande ut i slaget vid Munda år 45 f.Kr. Med Pompejus död och hans söner på flykt i exil, blev Caesar i praktiken ensam härskare över Rom – till stor bestörtning för många senatorer som fruktade att han hade ambitioner att göra sig själv till kung. Faktum är att bara ett år senare skulle Julius Caesar bli mördad av en grupp senatorer som var rädda att just det skulle hända. Medan Julius Caesar vanligtvis är ihågkommen som en av de stora ledarna i det antika Rom, är det lätt att glömma hur viktig en figur Gnaeus Pompeius Magnus var för att forma både den romerska historien och själva den västerländska civilisationens gång.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Pompejus, Julius Caesar, och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!