Gallien

Gallien

Gallien och gallerna är något de flesta känner till från serien om Asterix och Obelix. Men vilka exakt var dessa människor och var bodde de? I det här blogginlägget ska vi titta närmare på Galliens historia, inklusive hur det erövrades av Rom och senare blev en del av det frankiska riket.

Vilket område ligger Gallien i?

Gallien är en uråldrig region i Europa som omfattar delar av dagens Frankrike, Belgien, Luxemburg och Schweiz. I gamla tider betraktades dess invånare som barbarer av romarna.

Gallernas land

Gallien var gallernas land. Gallerna var ett keltiskt folk känt för sin hårda stridsförmåga och kärlek till mat och dryck. Gallien var uppdelat i tre delar: Gallia Celtica, Belgica och Aquitania.

Gallerna och romarna

Kelterna tog med sig sitt eget språk och sin kultur, som skulle komma att dominera Gallien i århundraden. Omkring 58 f.Kr invaderade emellertid Julius Caesar och hans romerska legioner Gallien och besegrade de keltiska arméerna i en serie blodiga strider. Under de kommande 400 åren skulle Gallien styras av Rom som en provins i imperiet.

År 410 e.Kr plundrade västgoterna – ett germanskt folk – själva Rom, och 476 störtades den siste romerske kejsaren av en germansk general. Som ett resultat av dessa händelser föll stora delar av Europa i kaos och anarki. In i detta maktvakuum klev frankerna, ett germanskt folk som hade bosatt sig i Gallien under det romerska styrets nedgång. Med tiden skulle frankerna erövra större delen av Gallien och etablera det som sitt eget kungarike.

Gallien har varit en viktig del av Europas historia i flera tusen år. Från dess tidiga dagar som ett keltiskt fäste till dess erövring av Rom och efterföljande införlivande i Frankiska riket, har Gallien spelat en betydande roll i att forma den europeiska historiens gång.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om gallerna och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!