Romare

Romare

Romare var ett medelhavsfolk som kom till makten på den italienska halvön på 700-talet f.Kr. Under de närmaste århundradena utökade de sitt territorium till att omfatta stora delar av Europa, Nordafrika och Mellanöstern.

Den romerska civilisationen var ett av sin tids mest inflytelserika och mäktiga imperier. Romarna var ett flitigt folk, och deras kultur var rik på konst, litteratur och filosofi. De var också passionerade krigare, och deras militära erövringar hjälpte till att sprida deras inflytande vida omkring. Dessutom var romarna kända för sina särdrag, såsom sitt lockiga hår, korta växtlighet och solbrända hud.

Romarnas kultur

Romarnas kultur var till stor del influerad av grekerna, och hade en betydande inverkan på utvecklingen av den västerländska civilisationen. Kulturen präglades av en stark militär tradition, engagemang för offentlig tjänst och ett rikt litterärt och konstnärligt arv. Romare hade också en kärlek till mat och vin och en passion för lyx och nöje.

På många sätt var den romerska kulturen motsatsen till grekernas ofta asketiska livsstil. Romarna trodde att livet skulle avnjutas till fullo, och de uppskattade materiell framgång.

Den romerska kulturen var dock inte utan sina brister. Romarna var ett mycket militaristiskt samhälle, och deras expansionistiska ambitioner ledde till århundraden av konflikter. Dessutom var Rom ett strikt hierarkiskt samhälle, med en liten elit som styrde över en storbönder. Denna sociala struktur skulle så småningom delta som en av orsakerna till det romerska rikets fall.

Romarriket nådde sin största utbredning under kejsaren Trajanus på 100-talet e.Kr., men började gradvis avta. Vid det fjärde århundradet hade imperiet delats i två delar, och i slutet av århundradet hade det fallit helt.

Trots sitt fall lämnade romare ett bestående arv. Deras styrning och lagar påverkade efterföljande kulturer, och deras arkitektur kan fortfarande ses i många moderna städer.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!