Zeus

Zeus

En av de mest kända grekiska gudarna är Zeus. Han var känd för sin makt över himlen och sin kontroll över åska och blixtar. Faktum är att hans namn kommer från det grekiska ordet för “himmel”, och som huvudguden på berget Olympus, var han presiderande över alla andra olympiska gudar. Romarna ansåg att deras gud Jupiter var densamma som den grekiske Zeus.

I det här inlägget ska vi titta närmare på några av myterna kring denna mäktiga gudom.

Zeus sades ha fötts på ön Kreta. Hans mor var Rhea, som gömde honom för sin far Cronus. Cronus hade fått höra av ett orakel att en dag skulle ett av hans barn störta honom, precis som han hade störtat sin egen far Uranus. För att förhindra att detta inträffade åt Cronus upp varje barn så fort de föddes. Så småningom tröttnade Rhea på detta och lurade Cronus att svälja en sten istället för Zeus.

När Zeus växte upp befriade han sina syskon från deras fars mage och övertygade dem om att hjälpa honom störta Cronus. De var framgångsrika och Zeus blev den nya härskaren över berget Olympen.

En av Zeus mest kända myter är när han slogs mot Typhon, som sades vara ett jättemonster med många huvuden och kroppar. Tyfon var så stor att han faktiskt täckte Olympen och fick gudarna att fly i rädsla. Zeus slogs mot Typhon och vann till slut genom att fånga honom under Etna på Sicilien. Som ett resultat av denna seger fick Zeus titeln “Fader till gudar och människor”.

En annan känd historia är när Zeus besegrade titanerna med hjälp av bröderna Poseidon och Hades. Titanerna leddes av Cronus son Atlas, och de slogs mot Zeus om kontrollen över berget Olympen. Efter en lång strid gick Zeus segrande och förvisade titanerna till Tartarus. Han belönade sedan Poseidon genom att ge honom kontroll över havet och Hades genom att göra honom till herre över underjorden.

Sammanfattning

Zeus var en kraftfull grekisk gud som förknippades med åska, blixtar och himlen. Född på Kreta störtade han så småningom sin far Cronus för att bli härskare över Olympen. Zeus var känd för att ha besegrat Typhon och titanerna och befäste sin position som en av de mäktigaste olympiska gudarna.

Om du gillar grekisk och romersk mytologi, läs gärna mer om de romerska gudarna.