Zeus

Zeus

En av de mest kända grekiska gudarna är Zeus. Han var känd för sin makt över himlen och sin kontroll över åska och blixtar. Faktum är att hans namn kommer från det grekiska ordet för “himmel”, och som huvudguden på berget Olympus, var han presiderande över alla andra olympiska gudar. Romarna ansåg att deras gud Jupiter var densamma som den grekiske Zeus.

I det här inlägget ska vi titta närmare på några av myterna kring denna mäktiga gudom.

Zeus sades ha fötts på ön Kreta. Hans mor var Rhea, som gömde honom för sin far Cronus. Cronus hade fått höra av ett orakel att en dag skulle ett av hans barn störta honom, precis som han hade störtat sin egen far Uranus. För att förhindra att detta inträffade åt Cronus upp varje barn så fort de föddes. Så småningom tröttnade Rhea på detta och lurade Cronus att svälja en sten istället för Zeus.

När Zeus växte upp befriade han sina syskon från deras fars mage och övertygade dem om att hjälpa honom störta Cronus. De var framgångsrika och Zeus blev den nya härskaren över berget Olympen.

En av Zeus mest kända myter är när han slogs mot Typhon, som sades vara ett jättemonster med många huvuden och kroppar. Tyfon var så stor att han faktiskt täckte Olympen och fick gudarna att fly i rädsla. Zeus slogs mot Typhon och vann till slut genom att fånga honom under Etna på Sicilien. Som ett resultat av denna seger fick Zeus titeln “Fader till gudar och människor”.

En annan känd historia är när Zeus besegrade titanerna med hjälp av bröderna Poseidon och Hades. Titanerna leddes av Cronus son Atlas, och de slogs mot Zeus om kontrollen över berget Olympen. Efter en lång strid gick Zeus segrande och förvisade titanerna till Tartarus. Han belönade sedan Poseidon genom att ge honom kontroll över havet och Hades genom att göra honom till herre över underjorden.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Zeus, andra romerska gudar, och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Sammanfattning

Zeus var en kraftfull grekisk gud som förknippades med åska, blixtar och himlen. Född på Kreta störtade han så småningom sin far Cronus för att bli härskare över Olympen. Zeus var känd för att ha besegrat Typhon och titanerna och befäste sin position som en av de mäktigaste olympiska gudarna.

Om du gillar grekisk och romersk mytologi, läs gärna mer om de romerska gudarna.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!